Потоците на руски газ по газопровода „Ямал“ към Германия рязко намаляват

Руският газ представлява около 40% на европейския газов пазар, докато газопроводът Ямал – Европа обикновено представлява около 15% от западните доставки на газ на Русия за Европа и Турция.  [Газпром]

Потоците на руски газ през газопровода „Ямал-Европа“ към Германия от Полша са намалели рязко. Това показват данните на оператора на газопровода в четвъртък (3 март).

Руските енергийни доставки са в центъра на вниманието на фона на напрежението на Кремъл със Запада и нахлуването в Украйна. Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“.

Ямал не минава през Украйна, а през Беларус, до Полша и Германия.

Според данните доставките на газ са паднали до едва 598 712 киловатчаса в четвъртък сутринта от около 17,5 милиона киловатчаса по-рано в точката за измерване в германската станция Mallnow.

Данните на оператора също показват предварителни заявки за 6,4 милиона киловатчаса за следващите 24 часа за доставки в западна посока, а заявките за потоци на изток са от 6,1 милиона киловатчаса.

Агенция Интерфакс съобщи, че доставките на газ в западна посока по маршрута са резервирани за 3 март.

Германско-полският участък от газопровода премина в обратен режим на 21 декември, тъй като купувачите в Полша черпиха от доставки от хранилища в Германия, вместо да купуват руски газ на високи спот цени.

През последните дни „Газпром“ периодично изпраща газ на запад през връзката на фона на голямото търсене в Европа. В четвъртък газовият гигант обяви, че доставя газ за Европа през Украйна в съответствие с исканията на клиентите.

Заявките възлизат на 109,5 милиона кубически метра към 3 март, като цяло в съответствие с нивото от предходния ден, се казва в съобщението.

Нахлуването в Украйна извади на показ проблемната зависимост на Германия от руския газ и принуди най-голямата европейска икономика спешно да промени своя енергиен микс.

Русия е подозирана, че поддържа доставките си по традиционните маршрути на ниски нива, за да подчертае необходимостта от допълнителни количества, които биха могли да дойдат по газопровода „Северен поток 2“, който се смята за спрян завинаги като част от западните санкции след руската инвазия в Украйна.