Почти целият свят е поканен да строи АЕЦ “Белене”

Площадката на АЕЦ "Белене" [Дневник]

Правителството покани компании от пет ядрени държави да участват с оферти в проекта за нова атомна електроцентрала в Белене. Като стратегически инвеститори са оценени руската компания “Атоменергопром” (собственост на “Росатом”), Китайската държавна ядрена корпорация СNNC и Корейската хидро и атомна компания.

Отделно френската компания “Фраматом” е поканена да преговаря за доставка на системите за сигурност на централата, а американската “Дженерал Електрик” може да се ангажира с турбини и други ключови съоръжения от бъдещата централа. Двете компании искат да доставят оборудването за своя сметка и срещу това да получат значим дял в проекта.

Не е изключено проектът АЕЦ “Белене” да бъде обвързан с български компании, които са свързвани и с енергийния бос Христо Ковачки. Планове за участие има и енергийната компания на Северна Македония, която иска да изкупува част от произвежданата електроенергия.

До края на месец май 2020 година правителството трябва да получи обвързващи оферти от избраните компании с конкретни цени и срокове за дострояването на АЕЦ “Белене”. По-важното в случая е финансовият модел за издръжка на централата.

Идеята на държавата е да държи около 1/3 от акциите в проекта. България вече е купила ядрен реактор от Русия, който е доставен, а върху площадката досега са изсипани инвестиции за няколко милиарда лева.

“Комбинация от компании ще позволи максимално диверсифициране на проекта”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Всяка от одобрените стратегически компании ще има право да влезе в преговори с останалите одобрени кандидати, но и да включва в проекта миноритарни акционери.

“Северна Македония има желание да притежава дял и да изкупува ток за целия полезен срок на експлоатация на ядрената централа”, обясни Петкова желанието на Скопие да притежава дял.

Министърът обясни, че България има шанс да реализираме концепцията за АЕЦ “Белене” като регионален проект, каквато бе целта на премиера Бойко Борисов”.

“Ако проектът бъде реализиран, ще се гарантира енергийната сигурност на целия регион”, каза министър Петкова. Тя припомни, че държавата ще има блокираща квота при вземането на решенията за проекта, защото носи ядрения риск.

Проектът АЕЦ “Белене” вече беше нотифициран от Европейската комисия през 2007 година, но беше официално прекратен пет години по-късно от парламента. Милиардният проект има нужда от допълнително одобрение от Брюксел заради смяната на акционерите. Властите в София смятат, че това няма да е проблем. Отделно, проектът има нужда и от ново разрешително за строеж, защото старото е изтекло.

Все още няма информация колко точно ще струва новата централа, защото няма подаде оферти, но споменаваните досега суми клонят към 20 милиарда лева.