Правителството иска да даде на бизнеса по 50 лв/МВтч за скъпия ток, но сега не може

ТЕЦ "Марица Изток 2"

Българският бизнес може да получи по 50 лв./МВтч компенсация за поскъпване на електричеството, но трябва да се чака формирането на парламент, който да гласува актуализация на бюджета. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в понеделник. Подпомагането ще струва на бюджета между 600-650 млн. лева за половин година.

През миналата седмица работодателските организации поискаха компенсацията да бъде в размер на 70 лв на мегаватчас (МВтч) използвана електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. – 31 март 2022 г. Правителството се съгласи да подпомогне бизнеса, но с по-малката сума.

През последните няколко месеца средните борсови цени на електроенергията се повишиха от близо 100 лв/МВтч до 200-250 лв/МВтч, което изправи редица сектори от икономиката пред много трудна ситуация.

Служебният премиер призна, че ако няма актуализация на тазгодишния бюджет през ноември, сумите ще бъдат преведени през януари 2022 г. Най-рано те могат да бъдат отпуснати през декември.

Във вторник АЕЦ „Козлодуй“ ще пусне пакети от 300 Мвтч за малките и средните фирми, които ще могат директно да си купят по-евтина електроенергия, съобщи още Стефан Янев. Другата мярка ще засегне борсовите правила за търговия с ток.

Стефан Янев подчерта, че причините са повишението на електричеството са извън пределите на страната.

„Последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори“, каза служебният премиер.

Всичките тези мерки потребителите, които купуват ток от енергийната борса.

„В следващите 3 месеца цените на битовия ток, парното и топлата вода ще останат непроменени“, каза председателят на енергийния регулатор (КЕВР) Иван Иванов.