Правителството на Казахстан подаде оставка след бурни протести заради цената на горивата

Хората излизат по улиците на Алмати [@b_nishanov Twitter]

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на правителството в сряда (5 януари) след като увеличението на цените на горивата в богатата на петрол централноазиатска страна предизвика протести, при които бяха ранени близо 100 полицаи.

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати късно във вторник, за да изгони стотици протестиращи от главния площад в Алмати, най-големият град на бившата съветска република. Сблъсъците в близките райони продължиха с часове.

Протестите разтърсиха имиджа на бившата съветска република като политически стабилна и строго контролирана страна, който тя използва за привличане на стотици милиарди долари чуждестранни инвестиции в петролната и металната си промишленост през последните трит десетилетия на независимост.

Говорейки с действащите членове на кабинета, Токаев нареди на тях и управителите на провинции да възстановят контрола върху цените на пропан-бутана и да го разширят до цената на бензина, дизела и други „социално важни“ потребителски стоки.

Той също така нареди на правителството да разработи закон за личен фалит и да обмисли замразяване на цените на комуналните услуги и субсидиране на наемите за бедни семейства.

Президентът на Казахстан, посочи че ситуацията се подобрява в засегнатите от протестите градове и населени места след обявяването на извънредното положение, което включва вечерен час и ограничения на движението.

Протестите започнаха в петролната западна провинция Мангистау в неделя след вдигането на цените на втечнения пропан-бутан, популярно автомобилно гориво, ден по-рано, след което цената му се увеличи повече от два пъти.

Много казахстанци са преобразували колите си да работят на пропан-бутан, който е много по-евтин от бензина в Казахстан заради тавана на цените. Правителството обаче твърди, че ниската цена е неустойчива, и вдигна горните граници на 1 януари. Във вторник вечерта правителството обяви, че възстановява ограничението на цената от 50 тенге (11 цента) за литър, или по-малко от половината от пазарната цена, в провинция Мангистау.

Токаев обяви извънредното положение в Алмати и Мангистау и каза, че зад насилието стоят местни и чуждестранни провокатори.

Отделно вътрешното министерство обяви, че в допълнение към Алмати през нощта са били атакувани правителствени сгради в южните градове Шимкент и Тараз, като при сблъсъците са били ранени 95 полицаи. Полицията е задържала над 200 души.

Кметът на Алмати Бакътжан Сагинтаев каза в обръщение, че ситуацията в града е под контрол и силите за сигурност задържат „провокатори и екстремисти“.