Правителството на Северна Македония обяви криза в енергетиката

Правителството на Серверна Македония обяви 30-дневна енергийна криза от вторник (9 ноември) по искане на комисията, наблюдаваща електроснабдяването в рамките на Министерството на икономиката. [Shutterstock / Yevhen Prozhyrko]

Правителството на Серверна Македония обяви 30-дневна енергийна криза от вторник (9 ноември) по искане на комисията, наблюдаваща електроснабдяването в рамките на Министерството на икономиката. Това посочи икономическият министър на страната Крешник Бектеши по време на пресконференция.

Решението се дължи на „намаляване на местните производствени мощности… и увеличаване на международните цени (на електричеството)“ на фона на световната енергийна криза. Министърът обяви, че правителството ще предостави 65 милиона евро на електрическата компания MEPSO и две други предприятия за внос на електроенергия, въглища и петрол.

Министър Бектеши обеща, че няма да налага никакви ограничителни мерки.

Северна Македония произвежда около 88% от електроенергията си от вътрешни източници, предимно чрез въглищни централи. Повече от 97% от общото потребление на въглища в страната се използва за производство на електроенергия.

Британският посланик Рейчъл Галоуей призова Северна Македония да се придържа към стратегията си за 2020-2026 г. за цялостен енергиен преход и постепенно премахване на въглищните централи.

Националната банка на страната обяви, че през 2021 г. растежът в Северна Македония ще бъде 3,9%, а инфлацията 3,1%.