Премиерът: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

Петков и Мицотакис. [МС]

„Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и Европейския съюз няма са успее, защото заедно ще се противопоставим“, каза премиерът Кирил Петков, който присъства заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис на официалния старт на строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис.

На церемонията бяха още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис е плаващо съоръжение за съхранение и регазификация с капацитет от 5.7 млрд. куб. м газ годишно. България има дял от 20% в съоръжението, който бе договорен от третото правителство на Бойко Борисов. Когато строителството на терминала бъде завършено в края на 2023 година, България ще получи достъп до 500 млн. куб. м газ годишно, което е около 1/6 от необходимото на страната.

Терминалът ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. От там чрез съществуващите трасета газът ще достига основно до България, Сърбия и Северна Македония. Доставки ще могат да се правят още за Румъния, Молдова и Украйна. Близо 40% от инвестиция в размер на 382 млн. евро е платена с европейски пари.

„Това е един не само енергиен, а и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион“, каза Петков. Терминалът ще даде възможност на България да получава втечнен газ от Близкия изток, Африка и САЩ.

Според българския премиер днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция и ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост.

Терминалът в Александруполис ще бъде „нов енергиен портал“, който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко зависими от руските доставки, каза на свой ред гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Според него проектът е „фар, който изпраща двойно послание: че с неговото завършване скоро ще можем да се отървем от газа, идващ от руски източници, и че нашите страни поемат обща роля в новата енергийна карта“.

За Гърция проектът е особено важен, защото подсилва енергийната сигурност на Гърция и да подобри регионалната й стратегическа роля. Терминалът осигурява алтернативен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция.

Инициатор за построяването на съоръжението е гръцката фамилия Копелузу, като освен нея в проекта участват още гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA) и ДЕСФА (DESFA), кипърският оператор на танкери „ГазЛог“ (GasLog Cyprus Investments Ltd) и българското държавно дружество „Булгартрансгаз“.

Строителството на съоръжението се оценява на 382 млн. евро. От тях 166.7 млн. евро идват от гръцката оперативна програма „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020“. „Булгартрансгаз“ участва с 16.6 млн. евро.

Домакин на церемонията по старта на терминала бе гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Освен премиера Кирил Петков, негови гости бяха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

От българска страна на събитието присъстваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Газовата връзка с Гърция

По-късно през деня, в рамките на визитата си в Гърция, премиерът Кирил Петков ще инспектира изграждането и на междусистемната газова връзка Гърция – България в района на град Комотини.

Преди дни беше съобщено, че тя е готова 92% и ще бъде работеща за новия отоплителен сезон. Това, което остава да се довърши по нея, е изграждането на газоизмервателните станции в Стара Загора и Комотини, хидротестове и сертифициране.

Плановете са през тази газова връзка да минават по 3 млрд. куб. м синьо гориво годишно. Това количество е достатъчно да задоволи нуждите на страната ни, чието потребление в момента е около 3.2 млрд. куб. м газ.