Премиерът обеща газова независимост догодина

В проверката на трасето между хасковските села Войводово и Орлово участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и посланиците на САЩ, Гърция и Азарбейджан - Херо Мустафа, Димитрис Хронопулос и Наргиз Гурбанова. [Фейсбук профил на Бойко Борисов]

“Догодина можем да кажем на българите: “Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация.” Това обяви в понеделник (11 ноември) премиерът Бойко Борисов при инспекцията на изграждането на газовата връзка между България и Гърция. По думите му ще се правят доставки на втечнен газ от “Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан – 1.2 милиарда”.

Проверката беше на трасето между хасковските села Войводово и Орлово и в нея участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и посланиците на САЩ, Гърция и Азарбейджан – Херо Мустафа, Димитрис Хронопулос и Наргиз Гурбанова. Разходката на министър-председателя беше излъчвана във Фейсбук.

“Те да ползват Черно море и Дунав, ние – Егейско море”

Проектът се изпълнява от две гръцки компании – “Коринт Пайпуъркс”, която доставя тръбите, и “Джей енд пи – Авакс”, която изгражда газопровода. Борисов коментира, че България дава “половин милиард (лева – б.а.), а две гръцки фирми строят, но това са процедурите” и препоръча “Гърция също да се отвори за български компании”. “България и Гърция трябва да си разпределят ресурсите – те да ползват Черно море и Дунав, ние да ползваме Егейско море”, допълни премиерът.

“Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител,” каза посланик Мустафа на български език. “Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб”, допълни дипломатът пред журналисти.

“Нито в чанта, нито в джоб”

Според Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици. “По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата “диверсификация”. Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард”, добави той. И каза още: “Работим усилено и за създаване на газова борса и реализацията на концепцията за газоразпределителен център Балкан в страната. Това ще гарантира конкуренция и по-евтини достави за българската икономика и битовите потребители.”

“Неща, които не сме ги виждали”

[Фейсбук профил на Бойко Борисов]

Предизвикателство пред строителството било преминаването под язовир “Студен кладенец”. Там трасето е “16 метра под водата”. “За да се изгради интерконекторната връзка, първо трябва да се направи археологията, първо трябва да се извадят артефактите, са отидат в българските музеи и чак тогава. Ние първо пазим археологията и природата и след това строим”, обясни още премиерът.

И продължи в типичния си стил: “Много сме доволни от нашите археолози. Преди 5-6 години спореха министерствата с тях, но сега толкова разбраха колко са ни важни сроковете, работят много бързо, с повече хора, плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Неща, които не сме ги виждали. Само за археологията са 4 млн. лв.”

Според него трябва да се увеличи и приемът на археолози в университетите. “Нека в университетите да започне по-голям прием на археолози. Ще обучим реставратори, само пиари и пиарки произвеждаме. Нека обучим археолози, реставратори – това е привлекателно и интересно за младите хора. От мен финансирането, другото като учебна програма, вие го направете, а ние ще осигурим финансирането – 50, 60, 100 щата – ще ви ги дам”, щедро допълни министър-председателят. После повози в джипа си посланик Мустафа и енергийния министър Петкова.