Протест по газовата връзка с Гърция, работници са оставени без заплати

Строежът на газовия интерконектор с Гърция

Десетки български работници, които изграждат газовата връзка Комотини-Стара Загора, излязоха на протест в четвъртък в Хасково. Те съобщиха, че от три месеца не са получавали заплати. Работниците заплашват, че ако не си получат веднага парите, ще напуснат работа.

“Всеки месец имаме по 300 часа работени, при положение че 160 часа е нормално да се работи. Имаме много начислени бонуси. След като свърши работното време, ние продължаваме да работим. Всяка събота работим, дори и няколко недели”, сподели протестиращ работник пред Българското национално радио.

Друг протестиращ казва, че работи от половин година по проекта, но за последните три месеца не е получил никакви пари. Заплатите явно не са особено високи, защото протестиращите уточнява, че имат да вземат по 4000 лева (2050 евро) за три месеца работа.

Христос Икономидис, който отговаря за логистиката на гръцката фирма, казва: “Аз казах, че хората днес (четвъртък, 6 август) ще си вземат парите”. По-късно бе съобщено, че работниците ще си вземат парите за юни още същия ден, а в началото на следващата седмица и останалите суми.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов провери лично как върви строежът на газопровода Стара Загора-Хасково- Комотини. По време на посещението си Борисов обясни, че ако не неговото правителство на власт проектът “ще забуксува и ще спре”. Той бе придружен от енергийния министър Теменужка Петкова.

130 души работят по цялото трасе на междусистемната газова връзка с Гърция от Кърджали до Стара Загора. Напредъкът е много сериозен, въпреки забавянето заради пандемията. Работи се с високи темпове, спазват се всички екологични изисквания, като нашата амбиция е до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.

Geplaatst door Boyko Borissov op Donderdag 30 juli 2020

Бюджетът за изграждането на газовата връзка е 240 млн. евро, а договорът за строителството бе подписан на 10 октомври, миналата година. От тях 110 млн. евро са предоставен кредит от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Близо 39 млн. евро се осигуряват от българската оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, а 45 млн. евро бяха отпуснати още през 2010 г. от Европейската комисия.

Акционери в в проектната компания “Ай Си Джи Би” са “Българският енергиен холдинг” (БЕХ) и гръцко-италианското дружество “Посейдон”. Доставката на тръбите се осъществява от гръцката компания “Коринт Пайпуъркс”, а за проектирането и строителството на газовото трасе отговаря също гръцка фирма – “Джей енд пи – Авакс”.

Проектът трябва да бъде изпълнен до края на 2020 година. Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км. България разчита по това трасе да получава таз от Азербайджан по Южния газов коридор, както и втечнен газ, включително от САЩ, който ще бъде разтоварван в терминала в Александрупулис.

На фона на всекидневни протести срещу третото правителство на Бойко Борисов държавната компания „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) блокира издаването на банковата гаранция по стратегическия договор за алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за България, съобщиха за EURACTIV дипломатически източници.

На 22 юли EURACTIV разговаря по този въпрос с енергийния министър Теменужка Петкова, която отрече да има проблем.