Путин обвини зеления преход за „истерията“ на европейския енергиен пазар

Руският президент Владимир Путин на среща с ръководителя на Централната избирателна комисия на Русия Ела Памфилова чрез видеоконференция в резиденция Ново Огарьово край Москва, Русия, 20 септември 2021 г. [ EPA-EFE / ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK ]

Руският президент Владимир Путин обвини във вторник (5 октомври) прехода към зелена енергия и ниските инвестиции в добивната промишленост за „истерията и  объркването“ на европейските пазари, където цените на енергията се покачват.

Русия, която е голям износител на нефт и газ, е подложена на натиск да се ангажира с общата европейска цел „нетната нула“ на вредните емисии преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), която започва в Глазгоу следващия месец. Целта на форума е да договори нови политики за борба с климатичните промени.

Путин все още не е казал дали ще присъства.

Руският президент отбеляза на правителствено заседание във вторник, че е жизненоважно зеленият преход да се случи гладко и разкритикува „небалансираните решения“ и „драстичните стъпки“, които предприемат някои страни.

„Виждате какво се случва в Европа. На пазара има истерия и известно объркване. Защо? Защото никой не го приема сериозно“, каза той.

„Някои хора спекулират по въпросите на изменението на климата, други подценяват процеса, трети започват да намаляват инвестициите в добивната промишленост. Трябва да има плавен преход“, подчерта Путин.

Президентът призова за устойчиво развитие на нефтения, газовия и въглищния сектор и каза, че то е важно и не бива да бъде пренебрегвано.

Операторът на спорния тръбопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия, който бе обявен от някои западни страни за геополитическо оръжие, обяви в понеделник (4 октомври), че е започнал да пълни първата тръба с газ.

В същото време Европа е изправена пред енергийна криза заради недостатъчни запаси от природен газ, което причини увеличаване на цените на електроенергията.

„Северен поток 2“ от години разделя европейските столици и повишава напрежението между блока и Вашингтон.

Тръбопроводът заобикаля Украйна и може да лиши европейския съюзник от приблизително един милиард евро (1,2 милиарда долара) годишно от транзитни такси от Русия.

Украйна, която е в конфликт с Русия след анексирането на Крим през 2014 г.,  предупреди Европа, че „Северен поток 2“ може да бъде използван от Москва за упражняване на натиск.

Съединените щати неохотно се отказаха да налагат санкции заради проекта, но казват, че ще санкционират Москва, ако газопроводът се използва като оръжие.