Първата мярка срещу скъпия ток – полицията нахлу в КЕВР

Служители на ДАНС и МВР влязоха в четвъртък на изненадваща проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), опитвайки се да разберат причината за високите цени на електроенергията на борсата. [https://pixabay.com/]

Служители на ДАНС и МВР влязоха в четвъртък на изненадваща проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), опитвайки се да разберат причината за високите цени на електроенергията на борсата. Енергийният регулатор обяви, че оказва пълно съдействия при разследването, което се фокусира върху търговията с ток.

КЕВР лицензира търговците на ток и газ на борсата, като има задължение да разследва сигналите за манипулации на енергийната борса. По информация на „24 часа“ разследващите са изискали документи и от енергийната борса. Сигналът за скъпия борсов ток беше подаден преди повече от месец от четирите най-големи работодателски организации.

Във вторник служебният премиер Стефан Янев обяви, че правителството подготвя пакет от неотложни мерки за противодействие на инфлацията и скока в цените на електроенергията и горивата. Очаква се мерките да бъдат обявени до края на тази или до началото на следващата седмица.

Янев напомни, че проблемът с поскъпването на горивата и електроенергията го има в цяла Европа.

„Цените на тока няколко пъти ги коментирахме. Ще се опитаме да вземем неотложни решения, но това е един проблем, който е в цяла в Европа. В един момент всички европейски политици са притеснени от високите на тока и търсят нестандартни решения. Преди всичко сме длъжни да намерим решения и в нашата сфера на енергетиката и цените да са поносима. Мерките и решенията ще ги представим в края на седмицата или началото на следващата“, каза служебният премиер.

Преди това бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нападна предизборно служебния кабинет.

„Всички говорят за „Промяната продължава“, но „промяната“ по време на служебните правителства е само промяна в цените, спиране на програми за подпомагане и това главният прокурор Иван Гешев да остане без шофьор“, каза Борисов в Пловдив по време на среща с местния партиен актив.

Самият Борисов има доста неприятен опит с високите цени на тока. През февруари 2013 година той подаде оставка след мащабни протести в цялата страна, които започнаха заради високите цени на тока за домакинствата. През март ДАНС нахлу в електроразпределителните дружества под диктовката на прокуратурата.