Рекламираната от Борисов газовa независимост се отлага за средата на 2022 година

Новата газова връзка между Гърция и България още се строи

България няма да получава азерски газ от новия интерконектор с Гърция до средата на 2022 година, което означава, че забавянето на проекта вече е близо две години. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в сряда, цитиран от Mediapool. Иванов взе участие в обсъждането на предложенията за поскъпването на природния газ от юни.

Регулаторът е дал съгласие на компанията “Ай Си Джи Би”, която строи газовата връзка, да удължи срока за въвеждане в експлоатация на интерконектора Комотини – Стара Загора за 30 юни 2022 г.

Компанията обяснява, че новият срок е свързан с необходимостта от провеждане на тестове за въвеждане в експлоатация на газопровода с реални количества природен газ.

През октомври миналата година EURACTIV България първи съобщи, че интерконекторът, върху който България възлага всичките си надежди за диверсифициране на газовите доставки, ще бъде завършен в края на 2021 година.

Газовата връзка трябва да даде достъп на България до договорените количества от 1 милиард куб. м. газ от находището Шах Дениз в Азербайджан през Трансадриатическия газопровод (ТАП). Гърция и Италия започнаха да получават азерски газ през ТАП още през миналата година.

България засега пропуска възможността да намали наполовина газовата си зависимост от Русия. Интерконекторът дава достъп и до новия терминал за втечнен газ в Александрупулис, откъдето се очакват допълнителни количества, включително американски втечнен газ.

Първоначално българските власти обявиха, че газовата връзка с Гърция ще бъде готова едновременно със завършването на ТАП през ноември 2020 година. След това стана ясно, че това е невъзможно. Правителството в София започна да се оправдава, че пандемията е забавила строителството. Ограниченията, наложени заради пандемията в България, продължиха около година. Затова време проектът успя да натрупа закъснение от близо две години, което означава, че има други необявени причини..

На този фон обаче много по-големият проект за продължаването на “Турски поток“ от турската граница до Сърбия бе завършен в срок, въпреки че строежът се провеждаше в най-тежките моменти на пандемията.

Това предизвика обвинения към правителството на Борисов, че толерира транзита на руски газ пред осигуряване на реална диверсификация.

На 1 януари 2021 година сутринта тогавашният премиер Бойко Борисов отиде до гръццката граница при Кулата, за да посреща първите доставки азерски газ за България през старата газова връзка. Няколко часа преди това сръбският президент Александър Вучич посрещна още по тъмни зори руския газ от “Балкански поток“, който идва по новото функциониращо трасе от Турция и България.

“Това е пълна диверсификация. Всеки, който има евтин газ, ние можем да го прекараме през нашите тръби“, обясни Борисов на „Кулата“, въпреки че достъпът на Българския азерския газ все още е виртуален.

Преди близо две години българският премиер Бойко Борисов обяви, че газовата връзка с Трансадриатическия газопровод (ТАП) трябва да заработи в „синергия“ с пускането на ключовия за Европа Южен газов коридор. Газовият интерконектор Гърция-България, извесетн също като Стара Загора-Комотини, бе обявен за приоритетен от България и Гърция преди близо 12 години.