Републиканците в САЩ подновяват усилията си за санкции срещу „Северен поток 2“

Сенатор Джим Риш разговаря с Залмай Халилзад, специален пратеник за помирението в Афганистан, пред комисията по външни отношения на Сената на Капитолийския хълм във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 27 април 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Група републиканци в Сената на Съединените щати заявиха в понеделник (8 ноември), че са въвели законодателство, което ще наложи задължителни санкции срещу руския газопровод „Северен поток 2“. Според тях този проект ще навреди на съюзниците на САЩ в Европа.

Шестимата сенатори, водени от републиканецът от комисията по външни отношения, Джим Риш, предложиха мярката като изменение на Закона за разрешение за национална отбрана, който е цялостен законопроект за отбранителната политика, който Конгресът приема всяка година.

„Не е изненадващо, че администрацията на Байдън продължава да игнорира волята на Конгреса за „Северен поток 2“, като по този начин изоставя Украйна и предоставя на Русия енергийни лостове върху нашите съюзници. За да спрем това, въведох поправка в Закона за разрешение за национална отбрана, която допуска налагане на санкции срещу „Северен поток 2“, написа Риш в Туитър.

„Във момент, когато Русия ограничава енергийната сигурност в Европа, администрацията на Байдън трябва да спазва закона, като санкционира „Северен поток 2“, каза сенаторът републиканец от Уайоминг Джон Барасо. „Знаем, че защитата на този руски капан не е в интерес на националната ни сигурност. Нашата поправка  ще възстанови двупартийните санкции срещу геополитическото оръжие на Путин”.

„Администрацията на Байдън изпраща послание за слабост и успокоява нашите противници, като по този начин ги окуражава. Щастлив съм да подкрепя тази поправка, която ще послужи като проверка за злонамерените действия на Путин”, заяви сенаторът републиканец от Уисконсин Рон Джонсън.

Изменението предвижда налагане на санкции на всеки субект, отговорен за планирането, изграждането или експлоатацията на „Северен поток 2“, както и на всеки корпоративен служител или основен акционер. Участниците в проекта ще получат забрана  за визи за САЩ.

По-рано тази година президентът Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел постигнаха споразумение, което позволява тръбопроводът, който ще отвежда руския газ директно към Германия, да продължи.

Много политици и енергийни компании в Германия подкрепят „Северен поток 2“, тъй като най-голямата европейска икономика се стреми да премахне едновременно въглищата и ядрената енергия.

Германия настояваше Съединените щати да се откажат от съпротивата си срещу проекта, като се аргументираха, че цялостните отношения са твърде важни, за да бъдат жертвани заради това, което Берлин описа като комерсиален проект.

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ и западните му партньори бързаха да завършат газопровода, който ще транспортира природен газ под Балтийско море.

Властите в Киев отдавна се противопоставят на почти завършения проект на стойност 11 милиарда долара, защото той ще даде на Москва теоретичната възможност да спре транспортирането на газ през Украйна, което би лишило страната от милиарди долари доходоносни транзитни такси. Според Киев това застрашава сигурността на страната.

В момента „Северен поток 2“ е в процес на сертифициране от германския регулатор, което трябва да продължи четири месеца, а след това да получи одобрение и от Европейската комисия. Украйна се надява, че резултатът от сертифицирането ще бъде, че „Северен поток 2“ е в нарушение на правото на ЕС.