Рискуваме санкции заради Турско-Балкански поток

Архивен кадър от полагането на тръби на Турски поток (Gazprom.com)

ЕКСКЛУЗИВНО: САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритения за Русия газопровод „Турски поток“, научи EURACTIV. Сърбия вече завърши, а България доизгражда скъпа инфраструктура, за да внася газ от „Турски поток“ и да го пренася по-нататък в Унгария и Австрия.

На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции върху два офшорни газопровода, проектирани от Москва за заобикаляне на Украйна и увеличаване на доставките на газ – през Балтийско море до Германия (Северен поток 2) и през Черно море до Турция (Турски поток, наричан също TurkStream) ,

Санкциите срещу „Северен поток 2“ получиха голямо медийно внимание, защото Германия и ЕС излязоха с критични изявления.

Американските санкции вече засегнаха изграждането на офшорната част на „Северен поток 2“, след като швейцарско-холандската компания AllSeas, която отговаряше за полагането на тръбите, напусна проекта. Русия ще се опитва да замени нейните услуги със собствено оборудване, въпреки че не притежава модерната технология на своите чуждестранни подизпълнители.

Освен това САЩ ясно заявиха, че намерението им е „да се спре“ изграждането на „Северен поток 2“, а Русия беше принудена да признае, че проектът няма да бъде завършен преди втората половина на 2020 г.

Междувременно САЩ е малко вероятно да повлияят върху изграждането на офшорния участък на Турски поток, тъй като според наличната информация работата по първата тръба е приключила, а по втората тръба е в напреднал етап. Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин планира да посети Турция, за да открие проекта с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари.

EURACTIV разговаря с американски служители и получи разяснения, които сочат, че компаниите, участващи в допълнителни линии към втората тръба на „Турски поток“, ще бъдат обект на санкции, когато газът започне да тече.

Първата тръба на „Турски поток“ е предназначена за вътрешния пазар на Турция (15,75 милиарда кубически метра годишно). Втората тръба с допълнителни 15,75 млрд. куб. м./г. е предназначена за европейския пазар, като маршрутът е България, Сърбия, Унгария, и завършва в газовия хъб Баумгартен край Виена.

Американски служител каза пред EURACTIV, че санкциите, приети в „Закона за национално разрешение за отбрана през фискалната година 2020“, се прилагат само за офшорната част на Турски поток, но добави, че след приключване на подводния участък, санкциите ще се прилагат към всички допълнителни линии изградени в бъдеще.

Говорител на представителството на САЩ в ЕС заяви: „Дългогодишният ангажимент на САЩ към европейската енергийна сигурност не се е променил. Енергийната политика на Кремъл има за цел да създаде национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, използвайки тази зависимост, за да оказва недопустимо ниво на политическо, икономическо и военно влияние. Северен поток 2 и втората тръба на TurkStream представляват заплаха за европейската енергийна сигурност. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори и съюзници, за да гарантираме, че Русия не може да използва европейските нужди от своя износ на енергия, за да окаже зловредно политическо и икономическо влияние.“

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември, като енергетиката беше част от дневния ред. Съвместно комюнике приветства България за това, че е инвестирала „в капацитета на обратния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в съответствие с правилата на Европейския съюз“. Понастоящем Трансбалканският газопровод пренася руски газ през Украйна, Румъния и България за Турция.

Когато Турция започне да получава директни доставки през Черно море, България планира да обърне потока и да пренася руски газ в обратна посока, от Турция през своя територия към Сърбия. България е сключила договор с 1,1 милиарда евро с ръководената от Саудитска група Аркад за изграждането на участък от 308 км. газопровод до Сърбия, работата по който все още продължава. От своя страна Сърбия вече съобщи, че е завършила участъка от газопровода през своята територия, водещ до Унгария.

България нарича „Балкански поток“ продължението на „Турски поток“ през своята територия и не изглежда обезпокоена от американските санкции, вероятно благодарение на формулировките в съвместното комюнике. Но САЩ вероятно четат този текст по различен начин. Под „инвестирайки в капацитета на обратния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в съответствие с правилата на Европейския съюз“, САЩ имат предвид, че този тръбопровод ще пренася газ от източници, различни от Русия.

Също така „правилата на Европейския съюз“, на които се позовават американските власти, се отнасят до запазване на достъп на алтернативни доставчици до всеки газопровод. Според наличната информация Трансбалканският газопровод ще се нуждае от 100% от капацитета си за пренасяне на количествата газ от втората тръба на Турски поток.

EURACTIV попита българските власти дали са наясно, че санкциите на САЩ могат да се отнасят до всякакви допълнителни линии към Турски поток, включително Балкански поток през България. До момента на публикуването на тази статия отговор не беше получен.