„Ромгаз“ купи дела на ExxonMobil за добив в Черно море

Румънският държавен производител на природен газ "Ромгаз" обяви, че е постигнал споразумение с ExxonMobil за закупуване на неговия дял в Черно море. 

Румънският държавен производител на природен газ „Ромгаз“ обяви, че е постигнал споразумение с ExxonMobil за закупуване на неговия дял в Черно море, където бяха открити големи находища на газ.

ExxonMobil и OMV Petrom  управляват съвместно периметъра от 2008 г., но промените в румънското законодателство за петрол и газ забавиха решението, което позволява инвестиции в експлоатация на ресурсите в Черно море. Тогава американската компания обяви решението си да продаде румънските си активи.

Румънското правителство притежава 70% дял в „Ромгаз“ и обяви, че  възнамерява да купи дела на ExxonMobil в проекта в Черно море. През двете страни започнаха активни  преговори.

„Ромгаз“ и ExxonMobil Exploration завършиха ексклузивните преговори и постигнаха споразумение за условията и реда за придобиване на всички акции“, съобщиха от държавната компания във вторник след затваряне на търговията на фондовата борса в Букурещ.

„Ромгаз“ заяви, че очаква сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2022 г. Стойността на сделката обаче не беше оповестена.

Румъния  е един от най-големите производители на природен газ в ЕС, като „Ромгаз“ и OMV Petrom съвместно покриват около 90% от производството.

Държавната компания определя газовите находища в Черно море като стратегически проект за развитието на газовия сектор в страната.

В периода между 2008 – 2016 година в проучванията в блок „Нептун“ са вложени 1,5 млрд. долара. Направени са две 3D сеизмични проучвания и няколко сондажа. През 2012 година беше потвърдено наличието на природен газ.

През 2017 година операторите на блока започнаха да анализират находката и да обмислят своето финално инвестиционно решение.