Румен Радев: Енергетиката от години е оплетена в схеми

Румен Радев коментира актуалните теми в Пловдив, където участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество. [Прессекретариат на президентството]

Енергетиката от години е оплетена в схеми. Либерализирането на цената на енергията за бизнеса чрез Българската независима енергийна борса бе извършено без ясни правила и  механизми да защитават участниците. В момента се облагодетелстват търговците и страда бизнесът. Това коментира президентът Румен Радев по темата с цената на електроенергията.

По думите му трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. „Очаквам от отговорните институции да влязат много сериозно в своите задължения и да санкционират всички, които спекулират на тази борса“, посочи Радев.

Според него служебното правителство прави всичко възможно цената на електроенергията да бъде задържана и  намалена. Разглеждат се и механизми за помощ на бизнеса, посочи държавният глава и поздрави служебното правителство за това, че за трета поредна седмица България е с най-ниската цена на електроенергията в Европа, заедно с Полша.

За плана за възстановяване

Двете важни условия за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел са реформата в правосъдието по отношение на отчетността на главния прокурор и посочването на фиксирана дата за спиране на въглищните електроцентрали, коментира още Радев. „Внасянето на Плана е задължително и то трябва да се направи, но имаме нужда от сериозен дебат, консенсус, за да се намери най-доброто решение“, заяви президентът.

Българският план за възстановяване е готов за внасяне в ЕК, но служебното правителство ще остави тази задача на следващ редовен кабинет, защото отговорността за реализацията  ще е в неговите ръце.

Парите, които България може да получи, не са под заплаха, но забавянето на някои от проектите, например за реформи в чувствителни сектори, е в ущърб за страната.

За кризата с „Vera Su“

Заседналият на Камен бряг кораб е картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Това беше коментарът на Радев, свързан със задълбочаващата се криза със заседналия кораб „Vera Su“.

„Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация“, обобщи той. По думите му благодарение на действията на транспортния министър е предотвратен и рискът от разлив на гориво, който би нанесъл непоправими екологични щети.

За президентските избори

В отговор на въпрос за предстоящите президентски избори, Радев напомни, че бившият премиер Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. „Като човек на думата и на обещанията аз очаквам да си ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентската институция“, посочи държавният глава.