Румъния вече добива газ от Черно море

Проектът е разработен от Black Sea Oil & Gas, компания, собственост на глобалната инвестиционна компания Carlyle International и Европейската банка за възстановяване и развитие, в газовите находища Ана и Дойна в Черно море. [Shutterstock/StudioByTheSea]

Дoбивът нa гaз oт Чepнo мope вече e зaпoчнaл и пъpвитe ĸoличecтвa ca дocтaвeни в румънската пpeнocнa cиcтeмa. Това е първото разработване на находище на газ в морето в Румъния от повече от три десетилетия.

Проектът е разработен от американската компанията Black Sea Oil & Gas, която е собственост на международната инвестиционна компания Carlyle International и Европейската банка за възстановяване и развитие, в газовите находища „Ана“ и „Дойна“ в Черно море.

Очаква се проектът да достави приблизително 500 милиона кубически метра газ тази година, като пиковото производство се очаква да бъде около един милиард кубически метра годишно през следващите три години от десетте газовите находища. Така проектът ще покрие около 10% от потреблението на газ в Румъния.

Това е първата нова офшорна разработка от над 30 години и единственият проект, който се разработва към момента.

Съcтoи ce oт пeт oфшopни пpoизвoдcтвeни coндaжи, eднa бeзпилoтнa пpoизвoдcтвeнa плaтфopмa, paзпoлoжeнa в нaxoдищe „Aнa“, 126-ĸилoмeтpoв гaзoпpoвoд, cвъpзвaщ плaтфopмaтa c бpeгa и c нoвaтa нaзeмнa пpeчиcтвaтeлнa cтaнция зa гaз в oбщинa Kopбy, oĸpъг Koнcтaнцa. Πpepaбoтeният гaз ce дocтaвя в гaзoмepнaтa cтaнция.

Премиерът Николае Чука приветства началото на експлоатацията на природен газ от периметъра Мидия, като подчерта, че първият газ, извлечен от Черно море, ще укрепи капацитета на Румъния да осигури необходимото количество газ за вътрешно потребление.

Румънските депутати приеха законопроект на 11 май, с който правителството се надява да насърчи добива на газ в Черно море, докато Европейският съюз се стреми да намали зависимостта си от руския газ.

Новото законодателство променя закон, приет през октомври 2018 г., който предвиждаше, че половината от добивания газ трябва да се продава на местния пазар и накара дружествата да преустановят плановете си за добив на газ.

Като изключение в рамките на ЕС Румъния разполага със значителни резерви, но през зимата трябва да се обръща към Русия, за да покрие около 20 % от нуждите си от газ.

През 2018 г. консултант на одиторската компания Deloitte заяви пред AFP, че обемът на румънските резерви може да я превърне в основен производител на газ в ЕС.