Румъния облекчава условията за добив на газ от Черно море

Газопроводи и свързаните с тях специфични съоръжения са показани преди церемонията по откриването на съоръжението за компресиране на газ в Подисор, част от проекта за газопровод BRUA, близо до село Подисор, на 50 км югозападно от Букурещ, Румъния, 31 октомври 2019 г. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Румънските сенатори приеха законопроект в сряда (11 май), с който правителството се надява да насърчи добива на газ в Черно море, докато Европейският съюз се стреми да намали зависимостта си от руския газ.

Законодателството, което има за цел да „гарантира енергийната сигурност на Румъния“ и да ѝ позволи да стане износител на газ, сега се очаква да бъде одобрено от долната камара на парламента, преди да влезе в сила в края на юни.

С него се изменя закон, приет през октомври 2018 г., който предвиждаше, че половината от добивания газ трябва да се продава на местния пазар и накара дружествата да преустановят плановете си за добив на газ.

Като изключение в рамките на ЕС Румъния разполага със значителни резерви, но през зимата трябва да се обръща към Русия, за да покрие около 20 % от нуждите си от газ.

През 2018 г. консултант на одиторската компания Deloitte заяви пред AFP, че обемът на румънските резерви може да я превърне в основен производител на газ в ЕС.

Според различни оценки, дълбоко в Черно море се намират допълнителни неизползвани запаси от 170 до 200 млрд. куб. м, които могат да бъдат добити до 2040 г.

Това е равностойно на общото годишно потребление на Румъния за 15 години.

Румънската компания Black Sea Oil & Gas изрази съжаление, че новият закон подкрепя прогресивното данъчно облагане на приходите от морските сондажи, и заяви, че все още обмисля дали да започне добива, планиран за това лято.

По данни на Букурещ ExxonMobil и други газови и петролни групи до момента са инвестирали над 3,5 млрд. долара (3,3 млрд. евро) в проекти за проучване и разработване на находища в Черно море.

Американският гигант ExxonMobil обяви миналата година, че ще се оттегли от Румъния.