Румъния ще започне да добива газ в Черно море през 2026 г.

Вергил Попеску в Букурещ на 1 юли 2020 г., докато беше министър на икономиката. [ LCV / Shutterstock ]

Румъния може да стане почти енергийно независима, когато Romgaz и OMV Petrom добият първите барели природен газ от Черно море, заяви енергийният министър  Вирджил Попеску.

Въпреки че предстои да бъде взето инвестиционно решение, Попеску е оптимист, че газът ще започне да тече след пет години с капацитет от 10 милиарда кубически метра годишно.

„Ако инвестиционното решение бъде взето следващата година, както се надявам да бъде взето, съдейки по дискусиите, които имахме с Romgaz и OMV Petrom, ще отнеме четири до пет години и ще започнем да добиваме газ през 2026 г.“, каза румънският енергиен министър в интервю за EURACTIV.

Румънската държавна газова компания Romgaz обяви през октомври, че е постигнала споразумение с американската ExxonMobil за закупуване на неговия дял в Черно море, където бяха открити големи находища на газ.

ExxonMobil и OMV Petrom  управляват съвместно периметъра от 2008 г., но промените в румънското законодателство за петрол и газ забавиха решението, което позволява инвестиции в експлоатация на ресурсите в Черно море. Тогава американската компания обяви решението си да продаде румънските си активи.

Сделката трябва да бъде проверена от Върховния съвет за национална отбрана на страната и Националната агенция за минерални ресурси, но Попеску се надява да бъде одобрена през първите месеци на 2022 г.

Производството в зоната за добив на газ може да достигне 10 млрд. куб. м годишно, според оценките, което е почти достатъчно за покриване на цялото годишно потребление на газ в Румъния от 12 млрд. куб. м.

Romgaz и OMV Petrom не са единствените енергийни компании, които инвестират в района. Конкурентната компания Black Sea Oil and Gas е на път да започне производство в друг периметър.

Първоначално се очакваше добивът на газ да започне тази година, но имаше забавяне, обясни министърът. „Мисля, че ще започнат да изпомпват газ през първото тримесечие на следващата година. Ще бъдат произведени един милиард кубически метра, около 8-9% от годишното потребление на Румъния,” заяви Попеску.

Както министърът, така и инвеститорите казват, че Румъния има възможността да стане основен офшорен производител на газ в ЕС. Но за да потекат инвестициите са необходими промени в офшорното законодателство, твърдят инвеститорите.

Попеску е оптимист, че тези законодателни промени ще бъдат приети бързо. „Обсъждаме изменението на офшорното законодателство в управляващата коалиция. Скоро ще представим промените в парламента”, каза той.

Както Black Sea Oil & Gas, така и Petrom заявиха, че промените в офшорното законодателство са от съществено значение, за да продължат инвестициите си в Черно море.

„Неочакваните промени в правителството доведоха до забавяне на законодателния процес“, каза наскоро главният изпълнителен директор на OMV Petrom Кристина Верчере.

„Черноморският газ е стратегически за Румъния и видяхме ангажимента на румънските власти да променят законодателството до края на годината. Всяко забавяне на изменението на закона оказва натиск върху проекта, заплашва енергийната сигурност на страната и води до увеличаване на вноса на газ“, предупреди тя.

„Без  блока „Нептун“ вносът на газ ще се увеличи до 50% от потреблението през 2030 г., следователно Румъния не може да има енергийна независимост. А без промени в офшорния закон, не можем да изпомпваме газ от блока „Нептун“, добави тя.

Ще отнеме повече време, за да може черноморският газ да повлияе значително на местните газови пазари. Засега цените на газа ще останат високи, според енергийния министър, който не очаква спад преди края на зимния сезон.

Румъния е една от държавите-членки, които настояват ЕС да признае ядрената енергия и природния газ като инвестиции в преход по пътя към неутралност на климата до 2050 г.

Попеску каза, че е оптимист, че както ядрената, така и газовата ще бъдат включени в таксономията на ЕС за зелено финансиране. Но дори и отрицателно решение няма да промени плановете на Румъния да инвестира в природен газ, добави той.

Плановете за преструктуриране на въгледобивния сектор на Румъния се обсъждат от години, каза министърът. Преговорите за поетапно премахване на въглищата се основават на Фонда за модернизация на ЕС – инструмент, стартиран от Европейската комисия за финансиране на енергийния преход в десетте държави-членки с най-ниски доходи.

Румъния обаче настоява за включване на газа и ядрената енергия в таксономията на ЕС за зелено финансиране, за да си осигури тези инвестиции.

„Това би изпратило сигнал на пазара, че природният газ все още може да бъде финансиран, че газът, смесен с водород, има бъдеще. Това е сигнал за инвеститорите, че могат да продължат с инвестициите в тази област“, ​​каза Попеску.