Румъния ще строи АЕЦ със супермодерна технология от САЩ

Съединените щати и Румъния обявиха планове за изграждане на „първата по рода си” централа с малък модулен реактор (SMR) в Румъния. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

Съединените щати и Румъния обявиха планове за изграждане на „първата по рода си” централа с малък модулен реактор (SMR) в Румъния. Внедряването на SMR технологията ще бъде основен принос за декарбонизирания на енергийния сектор и бъдеще с нулеви вредни емисии, обяви Белият дом във вторник (2 ноември).

„Партньорството ще донесе внедряването на новата технология в Румъния, като по този начин поставя американската иновация на водеща позиция в глобалната надпревара за внедряване на SMR. Търговското споразумение ще включва 12-модулна централа на американската компания NuScale, като първоначално ще бъдат създадени над 6 000 работни места в САЩ и Румъния, с потенциал за създаване на 30 000 работни места в САЩ и Румъния, докато проектът се разраства.“, заяви американската администрация.

Междувременно румънското правителство заяви, че модулните реактори ще започнат да произвеждат енергия до 2028 г., а инвестицията ще консолидира партньорството между Румъния и САЩ в гражданския ядрен сектор.

Румънският президент Клаус Йоханис обсъди с Джон Кери, специален пратеник на президента на САЩ за климата, сътрудничеството между двете страни в разработването, производството и използването на технологии с ниски въглеродни емисии. Двамата  говориха и за консолидирането на двустранното сътрудничество в областта на ядрената и възобновяемата енергия и съхранението на енергия и електрификацията на транспорта по време на среща в рамките на срещата на върха COP26 в Глазгоу.

През 2020 г. Румъния и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество за разширяване и модернизиране на ядрената енергийна програма на Румъния.

В началото на 2021 г. румънската национална ядрена компания Societatea Nationala Nuclearelectrica получи безвъзмездна помощ от 1,28 милиона щатски долара от Американската агенция за търговия и развитие за използване при идентифицирането на потенциални обекти в Румъния за настаняване на малки модулни реактори.

Федералната правителствена агенция е фокусирана върху свързването на американски компании с възможности за износ на развиващите се пазари.