Русия и Украйна се разбраха “принципно” за нова газова сделка

От ляво на дясно - Марош Шефчович, Александър Новак и Олексий Оржел. [Europe by Satellite]

След продължителни преговори Русия, Украйна и Европейската комисия постигнаха принципно съгласие за сключване на нова газова сделка от 1 януари 2020 г. Това обяви в четвъртък на брифинг в Берлин заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Украйна е ключов транзитен маршрут за пренос на руски газ за Европа. Настоящата сделка между Украйна и Русия изтича в края на годината.

“След интензивните разговори с радост мога да кажа, че постигнахме принципно съгласие по всички ключови елементи (на сделката). Смятам, че тва е много положителна новина за Европа, Русия и Украйна“, заяви Шефчович.

Шефчович, министърът на енергетиката на Украйна Олексий Оржел и руският министър на енергетиката Александър Новак се срещнаха в Берлин в четвъртък. Тримата не предоставиха повече подробности за преговорите и постигнатите договори.

Заместник-председателят на ЕК каза, че първоначалното споразумение трябва да бъде съгласувано в рамките на ЕС, Москва и Киев.

Александър Новак допълни, че проектът за споразумение е подробен и се намира в много напреднал етап. Той изрази надежда, че споразумението ще се официализира съвсем скоро. Той благодари на Шефчович за добрата работа.

Олексей Оржел на свой ред изрази надеждата си да се постигнат “положителни резултати за всички страни“. Новак похвали и посредничеството на Германия в сделката: “Всички свършиха много добра работа“.

Руската държавна газова компания “Газпром” излезе с изявление, че преговорите между Москва и Киев продължават в петък в Минск. По-рано тази година германският канцлер Ангела Меркел назначи Георг Валдерзее за специален пратеник на Германия, който да представлява интересите на Берлин в газовите преговори.

Русия и Германия са партньори в газопровода “Северен поток 2“, който трябва да бъде пуснат в експлоатация през следващата година. Той ще удвои доставките на руски газ за Германия по трасето през Балтийско море, известно като “Северен поток 1”.

Среща след преговорите в Нормандия

Висши представители на Русия, Украйна и Европейската комисия се срещнаха десет дни след т. нар.“нормандски преговори“ в Париж на 9 декември, на които присъстваха президентите на Русия, Украйна, Франция и германският канцлер.

В първата си среща лице в лице руският президент Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски обсъдиха възможния обмен на затворници, подновения ангажимент за прилагане на съществуващо споразумение за прекратяване на огъня в Донбас, както и газовата тема.

В момента Москва строи два газопровода- “Северен поток 2” и “Турски поток”. Удължаването на “Турски поток” през България, Сърбия и Унгария, цели да заобиколи Украйна.

На годишната си пресконференция в четвъртък Путин заяви, че Москва планира да запази транзита на газ през Украйна, независимо от новите газопроводи. Това изказване бе възприето като знак на смекчената му позиция към Украйна след анксията на Кримския полуостров през 2014 г.

“Ще търсим решение, приемливо за всички страни, включително и за Украйна”, заяви Путин и добави, че Русия ще бъде готова да даде на Киев газова отстъпка в размер на 20-25%.

“Уверен съм, че ще постигнем споразумение … Нямаме желание да изостряме ситуацията … или да използваме това, за да повлияем на ситуацията в самата Украйна”, обясни Путин. Украйна спря директния внос на руски газ за свои нужди през ноември 2015 година.