Русия наложи санкции на дъщерните дружества на „Газпром“ в Европа

Логото на Gazprom Germania в Берлин, Германия, 5 април 2022 г. Германската федерална мрежова агенция на 4 април обяви, че е поела контрола върху руската газова компания, немското дъщерно дружество Gazprom Germania. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Москва наложи санкции на 31 компании, включително на собственика на полската част от газопровода „Ямал“, който пренася руски газ за Европа, както и на бившето германско  подразделение на руския енергиен гигант „Газпром“, чиито дъщерни дружества обслужват потреблението на газ в Европа.

Субектите в списъка на засегнатите фирми на уебсайта на руското правителство в сряда (11 май) до голяма степен са базирани в страни, които наложиха санкции на Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна, повечето от които членки на Европейския съюз.

Списъкът включва полския собственик на газопровод EuRoPol Gaz, Gazprom Germania и дъщерните дружества на „Газпром“ в Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Италия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Швейцария, Обединеното кралство, както и САЩ и Сингапур. Много от тях имат „Газпром“ или „Wingas“ в имената си.

Санкции са наложени и на българската „ВИЕЕ България ЕООД“ (WIEE Bulgaria EOOD) с едноличен собственик на капитала „Газпром Швайц АГ“. Компанията търгува на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти. В предмета й на дейност е записано:Покупка, превоз, обработване и продажба на всякакви видове газ, както и всякаква друга дейност, свързана с газ и енергийната индустрия“.Търговската група Wingas/WIEH/WIEE е собственик на голям пакет от договори за доставка на руски газ.

Документът е подписан от руския премиер Михаил Мишустин.

Последиците за доставките за Европа, която купува повече от една трета от своя газ от Русия, все още не са ясни. Газовите потоци на изток продължават по газопровода „Ямал-Европа“ от Германия до Полша, показват данни на оператора на газопровода Gascade.

Цените на енергията се повишиха в сряда, тъй като Европейският съюз обмисля евентуално ембарго върху руския петрол, а търговските фирми са готови да намалят дейността си с Русия, защото на 15 май влязат в сила по-строгите правила на ЕС за продажби на руски петрол.

Руският президент Владимир Путин постанови на 3 май, че на нито една руска компания няма да бъде разрешено да сключва сделки с посочените в списъка със санкции субекти или дори да изпълнява задълженията си по съществуващите сделки.

Постановлението изрично забранява износа на продукти и суровини на лица и субекти в списъка.

„Газпром“ доставя голяма част от своя газ за Европа по газопровода „Ямал-Европа“, а различните му дейности в и извън Европа са от съществено значение за европейския газов пазар и доставките за промишлеността и домакинствата.

Операциите на Gazprom Germania, базирани на руския добив на газ, обхващат цялата верига на стойността на газа от преноса по тръбопроводи до съхранението и доставките за търговци на едро и дребно.

„Газпром“ се отказа от собствеността върху фирмата миналия месец без обяснение, принуждавайки германския регулатор на енергийната мрежа да поеме контрола върху операциите там.

Тези операции включват най-голямото съоръжение за съхранение на газ в Германия в Реден в Долна Саксония, с капацитет от 4 милиарда кубически метра.

Германското министерство на икономиката заяви, че проучва съобщението на Русия за Gazprom Germania, но все още няма подробности. Доставката на газ в момента е гарантирана и се проверява непрекъснато, съобщиха от министерството.

„Германското правителство и Федералната мрежова агенция, като попечители на Gazprom Germania, вече са в процес на вземане на необходимите предпазни мерки и подготовка за различни сценарии“, се казва в изявление на министерството.

Путин формулира указа си като отговор на това, което той определи като незаконни действия на Съединените щати и техните съюзници, целящи да лишат „Руската федерация, гражданите на Русия и руските юридически лица от право на собственост“ или да ограничат правата им на собственост.

Съединените щати и техните съюзници наложиха най-тежките санкции в съвременната история на Русия и бизнес елита на Москва. Путин определя тези стъпки като обявяване на икономическа война.

„Намерението е ясно – просто да отвърнем на действията на Западна Европа и те ще контролират приходите и газовите потоци“, коментира Раманан Кришнамурти от университета в Хюстън.

69-годишният Путин многократно предупреждаваше, че Москва ще отговори на санкциите, въпреки че до миналата седмица най-трудният икономически отговор на Кремъл беше да прекъсне доставките на газ за Полша и България и да поиска нова схема за плащане за европейските купувачи на газ.

Gaz-System, операторът на полския участък от газопровода „Ямал-Европа“, не беше открит  за коментар.

Компанията EuroPol Gaz, която е съвместна собственост на „Газпром“ и най-голямата газова компания в Полша, PGNiG, и печели транзитни такси за руски газ, не направи коментар.

Wingas, дъщерно дружество на Gazprom Germania и един от най-големите търговци на газ в Германия, заяви след поглъщането от германския регулатор, че ще продължи да работи при променените параметри.