Кремъл обвини Германия, че препродава руски газ на Полша и Украйна вместо да облекчи пазара

Газопровод Ямал [Газпром]

Търговците на газ разчитат на газохранилищата за доставка на европейските клиенти и избягват да плащат рекордно високи цени, казаха източници от индустрията и пазарни анализатори, в опит да обяснят, че потокът по „Ямал“  в момента е обърнат – от Германия към Полша и Украйна.

Газопроводът Ямал-Европа доставя 33 милиарда кубически метра годишно, което представлява около една шеста от износа на Русия за Европа и Турция. Той обаче е в обратен режим от 21 декември, което означава, че газът се доставя на изток от Германия до Полша.

Полша не успя да сключи нова сделка за доставка на газ с Русия миналата година, а някои търговци вече са използвали годишните си договорени обеми от руския доставчик „Газпром“.

Това означава, че ще плащат високи спот цени, ако купуват допълнително газ от Русия, така че вместо това те черпят от наличности от хранилищата. Тяхната надежда е, че докато наличностите се изчерпят, цените ще паднат, но рискът е, че прекомерното разчитане на резервите ще запази високите цени на пазара  за по-дълго.

Традиционно газът от газохранилищата се използват за покриване на пиковото потребление през зимата. Нагнетяването се извършва през летните месеци, когато цената е по-ниска, защото и търсенето в този период от годината е по-малко.

„Газът се взема от европейските подземни хранилища в Германия“, каза говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов пред руския канал NTV в събота.

Той каза, че „не е рационално“ да се източват запасите през зимния сезон на пиковото търсене.

Клиентите на руския гигант от Германия и Франция също са изразходвали своите годишни договорни обеми за закупуване на газ, каза още той.

Във Франция основният партньор на Газпром е Engie, докато в Германия това са Uniper, Wingas, Shell и Wintershall Dea.

Компаниите не отговориха на искания за коментар.

По данни на „Газпром“ от началото на газовата година (през октомври) досега европейските държави са изчерпали 45% от резервите в газохранилищата си.

Нова година, нова посока?

Източник, близък до „Газпром“, пожелал анонимност, каза, че газопроводът се очаква да възобнови обичайните си потоци на запад в началото на януари. За януари „Газпром“ е резервирал 8,3 милиона киловатчаса капацитет за транзит на газ по газопровода.

При липсата на обичайната дългосрочна сделка за газ на Полша, „Газпром“ резервира краткосрочния транзитен капацитет, но не го направи през последните 10 дни, което предизвика критики от Запада, че умишлено увеличава ценовия натиск. Русия отрече обвинението.

Русия е в противоречие със Запада по редица въпроси и чака одобрението на Германия и Европейския съюз за новия си газопровод „Северен поток 2“ до Германия. Руският президент Владимир Путин заяви, че доставката от новата връзка може да успокои цените.

Той също така заяви, че Германия препродава руски газ на Полша и Украйна и обвини германските вносители на газ за обръщането на газопровода и рязкото повишаване на цените.

Германското министерство на икономиката отказа да коментира забележката на Путин.

„Сегашната посока на потока отразява поведението на участниците на пазара. Германският пазар използва и други транспортни маршрути“, обявиха от Федералната агенция за електропреносни мрежи на Германия.

Постоянните обратни потоци допринесоха за ценовата лудост в Европа. Референтната цена на газа достигна най-високото си ниво миналата седмица от над 180 евро за мегаватчас, в сравнение с 19 евро в началото на 2021 г.

Цените спаднаха до под 100 евро от миналата седмица, подпомогнати отчасти от пристигането на пратки с втечнен газ.

Алексей Гривач от базирания в Москва Фонд за национална енергийна сигурност каза, че текущите спот цени са непосилни за повечето промишлени потребители.

„За някои (купувачи на газ) е по-изгодно да извличат повече газ от подземни хранилища, някои се стремят да пренасочат обемите втечнен природен газ към Европа“, каза той.

Говорител на полската енергийна компания PGNiG призна, че обратните потоци са факт, но не пожела да навлиза в подробности.

„Не мога да потвърдя дали газът, който се връща от Германия, отива в PGNiG, тъй като на пазара има много компании и ние смятаме това за търговска тайна“, каза говорителят.

Катя Яфимава, старши научен сътрудник от Оксфордския институт за енергийни изследвания, каза, че няма нужда „Газпром“ да резервира капацитет на Ямал, ако няма заявки за газ от другата страна на газопровода.

„Така че европейските купувачи имат избор да изтеглят газ от хранилища и да използват втечнен природен газ или да поискат от „Газпром“ да сключи нови договори, позволявайки по-големи обеми“, каза тя.