Русия ще увеличи доставките, когато газът тръгне по „Северен поток 2“

Сухопътни съоръжения на газопровода в Русия.  [Nord Stream 2 website]

Операторът на спорния тръбопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия, който бе обявен от някои западни страни за геополитическо оръжие, обяви в понеделник (4 октомври), че е започнал да пълни първата тръба с газ.

В същото време Европа е изправена пред енергийна криза заради недостатъчни запаси от природен газ, което причини увеличаване на цените на електроенергията.

„Процедурата за подаване на газ започна. Тръбата ще се запълва постепенно, за да се постигне необходимия обем и налягане за по-нататъшни технически тестове“, обяви в понеделник Nord Stream 2 AG, която е собственост на дъщерно дружество на руския газов гигант „Газпром“.

Операторът на тръбопровода обяви също, че са извършени въвеждащи в експлоатация работи по тръбата за контрол на целостта на газопровода, като инспекция с помощта на специални диагностични устройства, както и външни визуални и инструментални проверки.

„Северен поток 2“ от години разделя европейските столици и повишава напрежението между блока и Вашингтон.

Тръбопроводът заобикаля Украйна и може да лиши европейския съюзник от приблизително един милиард евро (1,2 милиарда долара) годишно от транзитни такси от Русия.

Украйна, която е в конфликт с Русия след анексирането на Крим през 2014 г.,  предупреди Европа, че „Северен поток 2“ може да бъде използван от Москва за упражняване на натиск.

Съединените щати неохотно се отказаха да налагат санкции заради проекта, но казват, че ще санкционират Москва, ако газопроводът се използва като оръжие.

„Геополитически проект“

„Продължаваме да се противопоставяме на този газопровод“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в понеделник.

„Продължаваме да вярваме, че това е геополитически проект на Руската федерация и ще продължим да прилагаме наблюдаваме какво се случва.“, подчерта той.

Когато „Газпром“ обяви миналия месец, че строителството е завършено, Киев обеща да продължи да лобира срещу проекта „дори след потичането на газа по тръбите“.

В същото време цените на газа в Европа скочиха нагоре в очакване на по-голямо търсене през зимата и Международната енергийна агенция призова Русия да увеличи доставките.

Москва заяви, че чака „Северен поток 2“ да заработи, преди да започне да доставя повече газ. Руските власти подчертаха, че газопроводът ще помогне за борба с покачващите се цени на газа в Европа.

Подводният тръбопровод ще преминава под балтийското крайбрежие на Русия до североизточна Германия. Дължината на трасето е 1200 километра и следва същия маршрут като „Северен поток 1“, който бе завършен преди повече от десетилетие.

Съоръжението бе завършено миналия месец и се очаква да пренася 55 млрд. куб метра руски газ годишно директно до Германия, като увеличи достъпа на континента до сравнително евтин природен газ в момент на спад на вътрешното производство.

Германия, най-силната икономика на Европа, внася около 40% от газа си от Русия. Берлин вярва, че тръбопроводът има роля за прехода на страната от въглища към чиста енергия.