САЩ готвят още санкциите срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Веещи се пред седалището на руската компания "Газпром" в Москва, Русия, 21 януари 2020 г. [Максим Шипенков / EPA / EFE]

Американски сенатори предложиха законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“ – два проекта, които според Вашингтон ще засилят икономическото и политическото влияние на Москва в Германия и други европейски страни.

Новите законодателни мерки, лансирани в четвъртък, допълват законодателство, подписано от президента Доналд Тръмп миналата година, което доведе до прекратяването на работата на швейцарско-нидерландската компания Allseas, което забави довършването на „Северен поток 2“.

Два руски кораба за полагане на тръби може да завършат оставащите 100 мили (160 км) от проекта, който се ръководи от държавния „Газпром“. Тръбопроводът ще влезе в експлоатация до края на 2020 г. или началото на следващата година, коментира руският президент Владимир Путин.

Новото законодателство, предложено от сенаторите Тед Круз, републиканец, и Жан Шахин, демократ, може да спре проекта „Северен поток 2“ чрез разширяване на санкциите. Предвижда се те да включват наказания за страните, участващи в дейностите по полагане на тръбите, застраховка или презастраховане по проекта.

По-неясно е какво би могло да бъде въздействието върху Турски поток – газопроводът, пренасящ руски газ до европейската територия на Турция през Черно море. От Турция газопроводът продължава под името „Балкански поток“ към България, Сърбия, Унгария и Австрия.

Круз посочи, че според законопроекта, че компаниите, чиито кораби участват в инсталирането на тръбопровода, ще получат „незабавни санкции”.

Шахин заяви, че газопроводът заплашва енергийната независимост на Украйна и Европа и “дава възможност на Русия да експлоатира нашите съюзници”.

Законопроектът трябва да бъде приет от двете камари на Конгреса и да бъде подписан от Тръмп. Той предвижда и санкции за компании, предоставящи услуги или съоръжения за корабите като заваръчно оборудване, преоборудване или акoстиране.

Много политици и енергийни компании в Германия подкрепят „Северен поток 2“, тъй като най-голямата европейска икономика се стреми да прекрати използването на въглища и ядрена енергия.

Администрацията на Тръмп обяви износа на втечнен природен газ в САЩ като алтернатива на руските доставки и го нарече „газ за свободата“. Американските производители на втечнен природен газ са в затруднено положение заради свиването на търсенето в световен мащаб.

Говорителят на „Северен поток 2“ Йенс Мюлер посочи, че ако тръбопроводът не бъде изграден, европейските домакинства и индустрии ще плащат милиарди повече за газ. „Решенията за енергийната политика на Европейския съюз трябва да бъдат оставени в ръцете на европейците“, посочи Мюлер.

Миналата седмица германският министър на икономиката Питър Алтмайер критикува Вашингтон във връзка с “ескалиращата заплахата от санкции, която е екстериториална и следователно е в противоречие с международното право”.

Корабът за полагане на тръби „Академик Черски“, който Москва може да използва за довършване на „Северен поток 2“, вече не е собственост на „Газпром флот“, а на регионалната компания STIF, според данни от тази седмица от руския регистър.

От 1 април STIF е свързана с група компании на „Газпром“, но оттогава няма данни за собствеността ѝ, посочи говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов пред Ройтерс.

„Академик Черски“ е акостиран близо до германското пристанище Мукран в Балтийско море, мястото за започване на изграждането на газопровода, сочи информация на „Рефинитив Айкон“.