САЩ налагат нови санкции на“Северен поток 2″, Русия ги нарича „незаконни“

От баржата Fortuna заваряват последната тръба на газопровода "Северен поток 2" през септември 2021 г. Fortuna е собственост на Transadria Ltd, засегната от новите санкции на САЩ. [Уебсайт на Северен поток 2]

Във вторник (23 ноември) Кремъл обяви, че новите санкции, наложени от Съединените щати във връзка с газопровода „Северен поток 2“, са незаконни и са грешка, особено в момент, в който Москва и Вашингтон се опитват да възстановят диалога.

В понеделник Съединените щати наложиха допълнителни санкции във връзка с газопровода „Северен поток 2“, каза държавният секретар Антони Блинкен в изявление, насочено към свързаната с Русия Transadria Ltd и нейн кораб.

„Днешният доклад е в съответствие с продължаващото противопоставяне на Съединените щати срещу газопровода „Северен поток 2“ и спазването на Закона за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA) от правителството на САЩ“, посочи Блинкен в изявлението си. „С днешното действие администрацията санкционира 8 лица и идентифицира 17 от техните плавателни съдове като блокирана собственост съгласно PEESA във връзка със „Северен поток 2“.

Законът за защита на енергийната сигурност на Европа от 2019 г., предоставя на САЩ правомощията да следва целите на националната си сигурност и външната политика. По-специално „да се справя с руските проекти за газопроводи, които създават рискове за националната сигурност на САЩ, застрашават енергийната сигурност и политическото и икономическото благосъстояние на Европа“.

Държавният департамент представи доклад на Конгреса на САЩ, упоменаващ два кораба и юридическото лице, Transadria Ltd., участващи в строежа на тръбопровода, посочи Блинкен, но не даде подробности за втория кораб.

Вашингтон се противопоставя на газопровода на стойност 11 милиарда долара, който минава под Балтийско море, заобикаляйки Украйна, за да пренася газ от руския арктически регион до Германия.

„Северен поток 2“ се сблъска с острата съпротива от САЩ и някои европейски държави, които твърдят, че той ще направи Европа твърде зависима от руския газ. Но други европейски правителства твърдят, че връзката е жизненоважна за осигуряването на енергийни доставки на фона на покачващите се цени на газа през последните седмици и очертаващата се заплаха от прекъсване на електрозахранването тази зима.

Администрацията на Байдън се отказа от санкции срещу оператора на газопровода и през юли постигна споразумение с Германия.

Служители на администрацията на Байдън посочиха, че тъй като тръбопроводът по същество е бил завършен към момента на встъпването им в длъжност, президентът се е отказал от санкциите срещу германските компании, които стоят зад изграждането на газопровода, за да поправи отношенията с Берлин. Вместо това служители на администрацията обявиха, че планират да предприемат други мерки.

Германия се съгласи да предприеме действия, ако Русия използва енергетиката като оръжие в отношенията си с Украйна, но пактът не предоставя конкретни критерии как това ще бъде оценено.

Миналата седмица германският енергиен регулатор временно спря процеса на сертифициране на новия тръбопровод, който ще пренася руски газ в Европа, създавайки нова пречка пред спорния проект и повишавайки регионалните цени на газа. Новината за забавянето накара европейските цени на газа да скочат.

„Въпреки че администрацията продължава да се противопоставя на газопровода „Северен поток 2“, включително чрез нашите санкции, ние продължаваме да работим с Германия и други съюзници и партньори, за да намалим рисковете, породени от газопровода за Украйна и страните от НАТО и ЕС, и да отблъснем вредни руски дейности, включително в енергийната сфера“, каза Блинкен.

Украйна ще загуби приходи, ако газът от Русия я заобиколи. Но по-важното е, че ако Русия спре да разчита на Украйна за своя износ на газ, Кремъл може да бъде изкушен от нови атаки срещу съседа си, за да си осигури стратегически териториални придобивки в Черноморския регион.

Група републиканци в Сената на САЩ въведоха законодателство, което ще наложи задължителни санкции на „Северен поток 2“ като изменение на Закона за разрешаване за националната отбрана или NDAA, всеобхватен законопроект за отбранителната политика, който Конгресът приема всяка година.