САЩ примамват Източна Европа с енергиен пазар за 23 трилиона долара

Дженифър Гранхолм, министър на енергетиката на САЩ, говори по време на кръгла маса в университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 03 май 2021 г. [EPA-EFE/Stefani Reynolds]

Климатичната криза представлява „пазарна възможност за технологии за намаляване на въглерода“, като ядрената енергия, заяви американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм. САЩ се опитват да примамят Централна и Източна Европа с пазар от 23 трилиона долара до края на десетилетието.

Нисковъглеродните технологии „ще бъдат пазар от 23 трилиона долара до края на това десетилетие“, което предлага „огромен потенциал за държавите от двете страни на Атлантическия океан“, каза Гранхолм в сряда (22 септември).

Американският министър направи изявлението в Полша по време на онлайн пресконференция. Гранхолм каза, че трансатлантическият пазар „ще ни даде шанс да започнем нов бизнес, нови индустрии, да привлечем милиарди долари нови инвестиции и да създадем милиони нови работни места“.

В Полша министърът официално възобнови P-TECC-Партньорството за трансатлантическа енергия и сътрудничество в областта на климата. Става въпрос за финансирана от САЩ програма за внедряване на чисти технологии в Централна и Източна Европа.

Тя също така изрази „нашата силна подкрепа за Инициативата Три морета“, която обединява 12 държави от ЕС – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения – между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

„Чрез бизнес форума ние осветляваме многото възможности за привличане на милиарди долари за инвестиции в чиста енергия в Централна и Източна Европа“, подчерта Гранхолм.

Според нея засилването на трансатлантическото сътрудничество в областта на чистата енергия става все по-спешно заради климатичните промени.

В програмата на президента Байдън е включена цел 100% от електроенергията в страната да се произвежда от „чисти източници“ до 2035 г., обясни тя, като каза, че това включва намаляване на емисиите на CO2 с повече от 50% до 2030 г. и тяхното намаляване до нула до 2050 г.

„Знам, че Европа работи по подобни мерки“, каза министърът и добави, че Министерството на енергетиката на САЩ приспособява собствените си програми към развитието в Европа.

Ядрената енергия: „Причината да сме тук“.

Ядрената енергетика заема високо място сред целите на САЩ.

„Причината да сме тук в Полша е, защото говорихме за партньорство в областта на ядрената енергия“, каза Гранхолм. „Наистина сме развълнувани, че може да имаме това партньорство тук“.

През октомври миналата година Варшава и Вашингтон подписаха 30-годишно междуправителствено споразумение за бъдещо сътрудничество при разработването на полската програма за гражданска ядрена енергия.

Варшава очаква първата й атомна електроцентрала да започне работа през 2033 г. Общо 6-9 GW ядрена енергия се очаква да бъдат инсталирани до 2043 г., съобщи полското енергийно министерство. Приблизителната цена е  4,66 милиона евро на MW.

Съединените щати са твърдо решени да спечелят тези договори.

„Сътрудничеството ни за разработване на гражданската ядрена програма на Полша е жизненоважно за нея да постигне целите на ЕС за намаляване на въглерода и да гарантира нейната енергийна сигурност“, каза Гранхолм. „Чистата, непрекъсната енергия е златният стандарт на това, което всяка страна търси“ в стремежа си да намали CO2, обясни тя.

През юли американската компания за ядрена енергия „Уестингхаус“ обяви старта на инженерно и проектно проучване, което да получи безвъзмездна финансова помощ от Агенцията за развитие на търговията на САЩ за напредване на програмата за ядрена енергия на Полша.

„Това е възможност да се предостави американска технология, която да помогне за задоволяване на нуждите на Полша от чиста енергия, а „Уестингхаус“ ще предложи своя ядрен реактор AP1000 за проекта“, каза Гранхолм.

„Уестингхаус“ е произвела над половината от работещите в света ядрени реактори, посочи тя. Но сътрудничеството с източноевропейските страни не се ограничава само до ядрените мощности, а обхваща цялата гама от чисти технологии, вариращи от слънчева и вятърна до геотермална, водородна енергия, биогорива и батерии, каза тя.

Не всички възприемат добре ядрената енергия, призна тя. „Но ще кажа, че за страните, които я предпочитат, може да осигурим чисти, безопасни и надеждни източници на енергия“, каза Гранхолм.

„Ядрената технология е чиста базова мощност и ние искаме да сме сигурни, че тези страни, които искат достъп до ядрена енергия, могат да я имат“, допълни министърът.