САЩ са против българската част на “Турски поток”

Борисов, Путин, Ердоган и Вучич отвориха крана на "Турски поток" на официална церемония на 8 януари. [МС]

САЩ са против втората тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, Сърбия и Унгария, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това става ясно от интервюто за БНР на американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

“Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници”, каза още Хейл, който тази седмица трябваше да посети България, но събитията в Близкия изток го възпрепятстваха.

По думите му “проблемът (с българската теза-б.р.) е, че Москва има други възгледи”.

“Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. “Северен поток 2” и втората линия на “Турски поток” са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия”, каза Хейл.

Той допълни, че новите тръбопроводи “дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността”.

Както EURACTIV вече писа, САЩ най-вероятно ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритения за Русия газопровод “Турски поток”.

През последните седмици българският премиер Бойко Борисов не спира да обяснява, че де факто продължението на “Турски поток” през България, няма нищо общо с руско-турския проект. Борисов нарича тръбата “Балкански поток” и убеди сръбския президент Александър Вучич да нарича по същия начин “Турски поток” през Сърбия.

Преди два дни Борисов се срещна с делегация от Държавния департамент и американския посланик в София Херо Мустафа. Тогава той каза следното: “Много от вас са се питали: ама, те (САЩ – б.р.) защо не ни спират строежа на “Балкански поток”? Защото той не е продължение на “Турски поток”. България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори”.

Премиерът трудно ще убеди американците, че “Балкански поток” не е продължение на “Турски поток”, защото 80% от количествата на тръбата са резервирани за “Газпром”. Това, което реално постига новият газопровод, е да бъде заобиколена Украйна, което обслужва геостратегическите интереси на Кремъл.

България твърди, че решението е изцяло на икономическа основа, защото страната ще пести до 80 милиона евро на година от транзитни такси и ще получи количества за захранване на газовия й хъб край Варна.

И разговор за 5G мрежата

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, обясни Хейл в интервюто си за националното радио.

Поставянето на темата за 5G мрежата е очаквано, тъй като САЩ лобират активно за обща европейска забрана за използването на 5G технологията на китайската корпорация “Хуауей”.

“В Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация”, подчерта американският дипломат, който е трети по ранг в Държавния департамент.