САЩ се отказват от санкции за „Северен поток 2“, Байдън ще поправя отношенията с Европа

Руския външен министър Сергей Лавров (дясно) и държавния секретар на САЩ Антъни Бликен по време на тяхната среща в Рейкявик, Исландия, 19 май 2021 г. [Handout photo/EPA-EFE]

Администрацията на американския президент Джо Байдън се отказа от санкциите срещу компанията, която управлява проекта ца руския газопровод „Северен поток 2“ до Германия и нейния главен изпълнителен директор, заяви в сряда държавният секретар Антъни Блинкен. Този ход ядоса критиците на проекта в Конгреса.

В доклад на Държавния департамент, изпратен до Конгреса, се стига до заключението, че трябва да се вдигнат санкциите срещу Nord Stream 2 AG и неговият главен изпълнителен директор Матиас Варниг, съюзник на руския президент Владимир Путин. Блинкен незабавно се отказа от тези санкции, като заяви, че това е в интерес на САЩ.

Решението идва в момент, в който администрацията на Байдън се стреми да възстанови връзките с Германия, които рязко се  влошиха при управлението на републиканеца Доналд Тръмп. Свалянето на ограничения нямат конкретна крайна дата.

Опасенията са, че свалянето на санкциите обаче ще се приеме зле от американските съюзници от бившия Източен блок. Те виждат проекта като политически и изцяло в полза на Русия.

Държавният департамент наложи санкции на четири руски кораба, включително „Академик Черски“, който започна да полага тръби по проекта в датски води през април. Наказателни мерките бяха наложени и на пет други руски дружества, включително руската морска спасителна служба.

„Днешните действия демонстрират ангажимента на администрацията на президента за енергийната сигурност в Европа, в съответствие с обещанието на Джо Байдън да възстанови отношенията с нашите съюзници и партньори в Европа“, заяви Блинкен в съобщение, публикувано по време на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров в Исландия за Конференция на Арктическия съвет.

Президентът Джо Байдън се противопостави на проекта на стойност 11 милиарда долара, който ще транспортира руския газ от Арктика до Германия, като заяви, че това е лоша сделка за Европа. САЩ са износител на природен газ за Европа под формата на LNG, но руският газ е по-евтин.

Вашингтон се опасява, че Русия може да използва „Северен поток 2“ като лост за отслабване на държавите от Европейския съюз чрез увеличаване на зависимостта от Москва.

Проектът трудно може да бъде спрян

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ и нейните западни партньори се се борят с времето да завършат тръбопровода за пренос на природен газ под Балтийско море. Проектът, вече завършен на около 95%. Той ще заобиколи Украйна и ще я лиши от  изгодни транзитни такси, което потенциално ще подкопае борбата й срещу руската агресия.

Американски служител призна, че спирането на проекта ще бъде трудно, но Вашингтон ще продължи да се опитва. „Наследихме тръбопровод, който беше завършен с над 90% и затова спирането му би било много трудно“, каза служителят на Държавния департамент.

С темповете, с които напредва изграждането на „Северен поток 2“, той ще бъде завършен преди края на годината, ако не и по-рано, твърдят анализатори.

Американските депутати от двете партии, които се противопоставят на проекта, заявиха, че санкциите не са стигнали достатъчно далеч, тъй като Русия вероятно ще продължи да работи.

Сенаторът Джим Риш, старши републиканец в комисията по външни отношения на Сената, заяви, че отказът ще бъде „подарък за Путин, който само ще отслаби лоста на влияние на  САЩ в навечерието на предстоящата среща на върха на Байдън-Путин“.

Байдън „трябва да направи всичко възможно, за да постигне онова, което администрацията на Тръмп не успя да направи в продължение на четири години: да спре окончателно завършването на газопровода „Северен поток 2“, каза сенаторът Боб Менендес, демократ и председател на комисията.

Юрий Витренко, новият главен изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“, заяви, че „Северен поток 2“ е „най-злокачественият и опасен геополитически проект на Русия“ и че Украйна ще поиска от Вашингтон да приложи изцяло своите закони и да наложи санкции за спиране на газопровода.

Американските власти обаче се надяват, че свалянето на санкциите ще даде време за дискусии с Германия за потенциалните негативни ефекти от тръбопровода и ще осигури някаква възможност за задълбочаване на сътрудничеството по по-широки въпроси, като пандемията, изменението на климата, икономическото възстановяване и отношенията с Китай и Русия.

Отказът също така „предоставя пространство за дипломатическа ангажираност с Германия за справяне с рисковете, които завършеният газопровод би представлявал за Украйна и европейската енергийна сигурност“, заяви пред репортери служителят на Държавния департамент.

Германия настоява САЩ да се откажат от съпротивата си срещу проекта. Берлин подчерта, че тази енергийна връзка е твърде важна, за да се жертва. Освен това заяви, че газопроводът е изцяло търговски, а не политически проект.

„Виждаме това като конструктивна стъпка, която с удоволствие ще обсъдим допълнително с нашите партньори във Вашингтон“, каза германският външен министър Хайко Маас пред репортери.

Руските власти сигнализираха в сряда, че отказът може да помогне за подобряването на влошените връзки на Вашингтон с Москва.