САЩ се похвалиха със забавянето на „Северен поток 2“

[Клеменс Билан / EPA / EFE]

Представители на Съединените щати коментираха в понеделник (22 февруари), че европейски компании се отказват от работа по газопровода „Северен поток 2“, свързващ Русия с Германия. В същото време критици призоваха за по-решителни действия.

В доклад, изискан от Конгреса, Държавният департамент посочи 18, основно западни компании, които няма да подлежат на санкции.

Компаниите положиха “добросъвестни усилия за прекратяване на дейности, свързани със “Северен поток 2”, посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери.

“Това показва, че законодателството и нашите действия имат добър ефект”, коментира той във връзка с позицията на САЩ срещу проекта, датираща от времето на бившия президент Доналд Тръмп.

Прайс публично посочи само една фирма, която ще бъде обект на американски санкции – руската компания за риба тон KVT-Rus, която според доклада е участвала в дейности по строежа на “Северен поток 2”.

Байдън продължава линията срещу “Северен поток 2” като посочи, че проектът е в полза на Русия и отслабва позициите на уязвими държави като Украйна.

Администрацията на Байдън обаче обеща съвместен подход с европейските държави. Сред тях е и Германия, която твърди, че проектът е жизненоважен за снабдяването ѝ с енергия, въпреки опасенията, свързани с Русия.

“Що се отнася до нашите съюзници и партньори, те няма да бъдат изненадани от каквито и да било действия от наша страна, коментира Прайс.

“Ще продължим да наблюдаваме дейности, която може да доведат до допълнителни санкции, но мисля, че би било погрешно да се мисли за санкциите като за единствения инструмент тук”.

В мнение, публикувана в Politico, полският външен министър Збигнев Рау и украинският му колега Дмитро Кулеба предупредиха, че Русия е опасно близо до завършването на “Северен поток 2”.

Ако въпреки всичко проектът успее, украинците ще бъдат убедени, че Западът не се е погрижил за тяхната сигурност, пишат те.

“Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта”, пишат те.

Сенаторите от Републиканската партия на Тръмп на свой ред обвиниха Байдън, че е направил крачка назад от обещанието си да втвърди американската позиция спрямо Русия.

“Този ​​доклад е подарък за руснаците и техните непрекъснати усилия за подкопаване на европейската енергийна сигурност, дестабилизирането на Украйна и експорта на корупция и злонамерено влияние в цяла Европа”, коментира сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в Комисията по външни отношения към Сената.