Световната банка ще консултира България за Зелената сделка

Световната банка ще окаже техническа помощ при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка в осем енергийно интензивни региона. [Jennifer Jacquemart/EU]

Министерството на енергетиката ще сключи договор за консултантски услуги със Световната банка за 2.5 млн. лв. Това е решило правителството на заседанието си в сряда, 30 септември. Средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма “Добро управление” 2014 – 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Правителственото решение регламентира, че Световната банка ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка в осем енергийно интензивни региона на страната – Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище.

Правителството съобщи още, че отделно от това, средства за подготовка на териториалните планове на засегнатите от прехода въглищни региони Стара Загора, Перник и Кюстендил са осигурени по линия на Европейската комисия.

Държавите-членки трябва да подготвят един или повече териториални планове за преход за най-засегнатите региони от своята територия, които се нуждаят от подкрепа. Планът за всеки регион следва да представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на спецификите. Подготовката на териториалните планове е ключово условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската Зелена сделка, обяснява МС.

Фондът ще бъде фокусиран върху икономическата диверсификация на териториите, които са най-засегнати от климатичния преход и преквалифицирането и активното приобщаване на работната ръка в тях.