Световните сили се надпреварват да произвеждат “зелен” водород

Президентът Мун Дже Ин разглежда макет за завод за производство на водород, който да бъде построен в рамките на правителствената инициатива Green New Deal по време на посещение в ТЕЦ, 140 километра южно от Сеул, Южна Корея, 19 март 2021 г. [Yonhap South / EPA / EFE]

“Зеленият” водород, произведен без енергия от изкопаеми горива, е считан за липсващото звено в надпреварата за въглеродна неутралност.

Европа се стреми да стане лидер в производството на новото и все още скъпо гориво, след като не успя да поведе при соларните и батерийните технологии, които са доминирани от Китай.

Чисто изгарящият водород – при изгарянето му се отделят само водни пари – може да даде нов живот на замърсяващата тежка промишленост.

Водородните горивни клетки могат да решат и ключовия проблем с дългото зареждане на електрическите превозни средства. Зареждането на резервоар с водород отнема малко повече време, отколкото зареждането с бензин.

Страните обаче се сблъскват и с друго предизвикателство освен производството на водород без емисии. Те също трябва да развият и търсенето на гориво и инфраструктурата за транспортирането му.

Най-богатите страни в света обявиха различни стратегии – производство на „зелен” водород, използвайки електричество, произведено от соларна и вятърна енергия. Други планират да използват електричество от атомни централи.

Трети планират да генерират водород като страничен продукт на природния газ, което е известно като “сив” водород или “син”, ако произведеният въглероден диоксид се улавя и съхранява.

“Наричаме това водородни войни”, каза Геро Фаруджо от Rystad Energy.

“Правителствата се надпреварват да стимулират проекти за вътрешни и износни пазари на зелен водород – работят усилено, за да привлекат милиардите долари, които се очаква да бъдат инвестирани през следващите години”.

Съединените щати имат пътна карта за водородa. Германия планира да инвестира девет милиарда евро, Франция и Португалия по седем милиарда. Според консултантската компания Accenture, до 2020 година за екологизирането на индустрията си Великобритания планира да похарчи 12 милиарда британски лири (13 милиарда евро), Япония 3 милиарда щатски долара, а Китай 16 милиарда щатски долара.

Азиатска доминация на пазара?

С огромните си енергийни нужди и разчитането на вносните изкопаеми горива, азиатските индустриални гиганти като Китай, Япония и Южна Корея се интересуват силно от перспективата за зелен водород.

“Предвид огромните нужди, що се отнася до мобилността, Китай опитва всичко, включително водород”, посочи Никола Мацуки от Френската фондация за стратегически изследвания.

Китай работи по модел за производство на водород, който разчита на електроенергия от нарастващия брой ядрени реактори, въпреки че в момента разчита на въглища, които отделят много въглероден диоксид в атмосферата.

Водородът на Китай се изкупува от бензиностанции и станции за горивни клетки по цял ​​свят, от канадската фирма Ballard до френските компании Symbio и Air Liquide.

Фаруджо от Rystad Energy коментира, че желанието на Китай да декарбонизира икономиката си и способността на страната да намалява разходите означава, че може да доминира в производството на електролизатори-  устройства, които използват електричество за разделяне на водата на водород и кислород.

А Европа?

Шарлот дьо Лоржерил от консултантска компания Sia Partners определи Германия като водеща страна в използването на водород в сферата на транспорта, Франция в производството, а Нидерландия вече има голяма газова инфраструктура благодарение на находищата на природен газ.

Европейският съюз се стреми да увеличи дела на водорода в енергийните си доставки от 2% в момента на 12-14% до 2050 г. и насърчава сътрудничеството между държавите.

Мазучи посочи, че се притеснява, че Европейският съюз ще плати за липсата на глобална енергийна стратегия и няма да успее да се възползва от енергийната революция.

Междувременно компаниите в енергийната индустрия се опитват да се утвърдят чрез придобиване на стартъпи или разработване на консорциуми.

Френският петролен гигант Total и доставчикът на електроенергия Engie се обединиха, за да разработят най-голямата площадка за производство на зелен водород в страната.

Нови енергийни пътища

Водородът може да повлияе на енергийната карта на света с нови съюзи и зависимости, които вече се формират.

Германия се сближава с Мароко, за да използва слънчевата енергия на страната за производство на водород. Проектите “Зелен паяк” и “Зелено фламинго” разработват морски магистрали за водород и газопроводи, които да свържат Испания и Португалия със Северна Европа.

“Създаването на тези нови логистични вериги ще позволят внос от чилийските пустини или Сахара, където се произвежда много соларна енергия”, посочиха от Sia Partners.

Микаа Меред коментира, че “въпросът на десетилетието” е дали водородът ще доведе до децентрализация или до нов набор от зависимости, какъвто е случаят със страните, изнасящи и консумиращи петрол.