„Северен поток 2“обявява фалит, уволнява служители

Флаг на руската мултинационална енергийна корпорация "Газпром" пред сградата на офиса на компанията в Москва, Русия, 3 януари 2021 г. Санкциите в енергийния сектор остават най-трудни, защото Русия може да ограничи доставките на газ за Европа. [EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия, е подала заявление за несъстоятелност, потвърди местен служител пред швейцарското радио SRF във вторник (1 март). Този ход се разглежда като опит за уреждане на искове преди крайния срок за санкции от страна на САЩ, насочени към други субекти с цел да спрат сделките с компанията.

Съединените щати санкционираха Nord Stream 2 AG миналата седмица, след като Русия призна два отцепнически региона в Източна Украйна преди нахлуването ѝ в страната, което предизвика вълна от икономически санкции от страна на Запада.

Nord Stream 2 AG, която е регистрирана в Швейцария и е собственост на руския държавен газов гигант „Газпром“, миналата година завърши проекта на стойност 11 милиарда долара, който е предназначен да удвои капацитета на газовите доставки от Русия до Германия.

Двамата източника, които пожелаха анонимност, тъй като разговорите за потенциална несъстоятелност са поверителни, посочиха, че Nord Stream 2 AG работи с финансов съветник по изчистването на някои от задълженията си и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица.

Nord Stream 2 AG не отговори на искания за коментар. От „Газпром“ също отказаха коментар.

Тръбопроводът с дължина 1230 км (767 мили) не беше започнал търговски операции, тъй като чакаше сертифициране в Германия, която миналата седмица спря този процес в резултат на ескалиращата криза в Украйна.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ издаде изпълнителна заповед на 23 февруари, с която разрешава „прекратяване на транзакции, включващи Nord Stream 2 AG или „всяко лице, в което Nord Stream 2 AG притежава пряко или косвено 50% или повече” до 2 март.

„Газпром“ плати половината от разходите за изграждане на „Северен поток 2“, а останалата част от проекта за тръбопровода на стойност 11 милиарда долара е финансиран от британската петролна и газова компания Shell, австрийската OMV, френската Engie и германските Uniper и Wintershall DEA.

Shell, Engie и Wintershall DEA не отговориха веднага на искания за коментар. OMV отказа коментар.

Попитан за евентуално завеждане на несъстоятелност от Nord Stream 2 AG, говорител на Uniper каза, че компанията в момента няма такава информация,

Според източниците, регистрираната в Швейцария Nord Stream 2 AG също прекратява договорите на служителите си. Не беше ясно дали всички структури, свързани със Nord Stream 2 AG, ще бъдат закрити или как „Газпром“ планира да продължи с поддръжката на газопровода.

Министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелин каза в интервю за швейцарското радио RTS в понеделник, че целият персонал на Nord Stream 2 AG, повече от 140 служители, които са работили за компанията в швейцарския град Цуг, са били уволнени.

Германия, която получава половината си газ от Русия, подкрепи „Северен поток 2 за диверсифициране на енергийните доставки за Европа, но проектът се сблъска с опозиция в Европейския съюз и от Съединените щати за увеличаване на газовата зависимост на региона от Русия и позволяване на Москва да намали обемите през Украйна, за което трябва да заплати транзитна такса.

След инвазията на Русия в Украйна миналата седмица, няколко големи компании, включително големи петролни компании, обпвиха, че ще напуснат дейността си в Русия, включително Shell, която заяви, че повече няма да участва в „Северен поток 2“ наред с други инвестиции.