„Северен поток 2“ ще трябва да допусне други доставчици до тръбите

Тръбопроводът "Северен поток 2" [Nord Stream 2 website]

Морският газопровод „Северен поток 2“ няма да бъде  изключен от правилата на Европейския съюз, които изискват операторът на газопреносното съоръжение и доставчикът на суровината да не са бъдат едно и също юридическо лице, за да се гарантира лоялна конкуренция, постанови германски съд в сряда (25 август).

Висшият окръжен съд в Дюселдорф отхвърли оспорването, подадено миналата година от операторите на проекта, който е ръководен  от „Газпром“, за транспортиране на газ от Русия до Германия под Балтийско море. Те твърдят, че правилата са дискриминационни.

Решението на съда може да се обжалва.

„Руският „Газпром“ ще бъде принуден да продаде на търг капацитета на тръбопроводите, което може да забави допълнително доставките“, каза газовият анализатор  Сун Пенг.

Правилата на ЕС изискват компаниите, които произвеждат, транспортират и разпределят газ в рамките на блока, да бъдат отделни или „разделени“. Те имат за цел да гарантират лоялна конкуренция на пазара и да възпрепятстват евентуално достъпа на конкурентите до инфраструктурата.

Реално решението на съда означава, че „Газпром“ трябва да преструктурира компанията Nord Stream 2 AG, която управлява проекта, и да раздели собствеността, а това може да отнеме време. Компанията трябва да получи лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа според европейските правила. „Газпром“ не трябва да продава собствеността, а просто да отстъпи контрола върху съоръжението.

Операторът на „Северен поток 2“ твърди, че правилата, изменени през 2019 г., са били насочени към проваляне на работата по тръбопровода. Срещу проекта се  изказаха много европейски правителства, някои от които го разглеждат като начинание на Русия, предназначено да увеличи зависимостта на ЕС от руския газ.

Компанията Nord Stream 2 заяви, че решението на германския съд подчертава „дискриминационния ефект“ на изменената Директива на Европейския съюз за газа.

Правилата ще струват на „Северен поток 2“, който свързва Германия директно с Русия под Балтийско море, допълнително време и пари, но няма да спрат завършването му.

Решението е взето, след като действащият консорциум поиска преразглеждане на решението през май 2020 г. от германския енергиен регулатор, който отказа да го обяви за изключение от правилото.

Идентичен тръбопровод е изключен

Предшественикът на проекта с такъв размер, „Северен поток 1“, е освободен от правилата за отделяне от откриването през 2011 г., тъй като се третира като междусистемна връзка, а не като директен доставчик.

Не е ясно как други доставчици, освен руския монополист „Газпром“, биха могли да се включат в офшорни тръбопроводи под Балтийско море.

Кремъл заяви, че решението на съда в сряда е „корпоративен въпрос“, като добави, че консорциумът трябва сам да се погрижи за него.

„Можем само да повторим „Северен поток 2 „е чисто търговски проект, който е насочен към значително укрепване на европейската енергийна сигурност“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Консорциумът включва и пет западни комунални и петролни компании – Uniper, Wintershall-Dea, Royal Dutch Shell, OMV и Engie-които поемат 50% от финансирането.

Проектът за 11 милиарда долара, с транспортен капацитет от 55 милиарда кубически метра, се сблъска с политическа съпротива от страна на Вашингтон, както и на Украйна и Полша, които ще загубят от доходоносния транзитен бизнес, ако тръбопроводът започне да функционира.

Президентът Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел миналия месец постигнаха споразумение, което предотврати заплахата от американски санкции, насочени към операторите на газопровода.

Руският президент Владимир Путин заяви, че миналата седмица са останали само 15 км до финала. Меркел го призова да удължи сделката за транзит на газ с Украйна, която изтича през 2024 г.