Северна Македония навлиза в енергийна криза

Северна Македония консумира два пъти повече електроенергия, отколкото произвежда, а за задоволяване на ежедневните нужди взе ток от европейската мрежа. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Северна Македония консумира два пъти повече електроенергия, отколкото произвежда, а за задоволяване на ежедневните нужди взема ток от европейската мрежа.

Държавният оператор на електропреносна система на Северна Македония (MEPSO) досега е получил четири предупреждения за необявено проникване в европейската мрежа.

Северна Македония дължи около 15 милиона евро само за един месец, според служители от държавния оператор. Те добавиха, че ограниченията ще доведат до увеличаване на цената на електроенергията.

Директорът на македонския регулатор обясни, че в такива случаи енергията се взема от европейската мрежа и досега страната го е правила четири пъти без предизвестие и е получила четири предупреждения от Швейцария, където се правят изчисленията.

Преди седмица германската компания WPD обяви, че ще инвестира над 500 млн. евро в построяването на голям вятърен парк в Северна Македония близо до българската граница.

Важна част от сделката е, че Северна Македония няма да предостави никакво финансиране за проекта и не планира да изкупува електроенергията на преференциални цени.

Миналата седмица европейските лидери приеха заключения за високите цените на енергията след срещата на върха на ЕС.

Лидерите призовават Европейската комисия и страните членки незабавно да използват всички налични инструменти в краткосрочен план. Целта е да бъдат облекчени най-уязвимите потребители и фирми от скока на цените на енергията, като се отчитат спецификите в различните държави.

Също така те призовават Еврокомисията да проучи функционирането на енергийния и газов пазар, както и системата за търговия с емисии, след което да даде оценка дали някои търговски практики не се нуждаят от допълнителни регулации.