Сенатори в САЩ против санкциите срещу „Северен поток 2“, щели да навредят на отношенията с Германия

Републиканският сенатор от Тексас Тед Круз говори пред медиите в Капитолия, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 2 декември 2021 г. [EPA-EFE/JIM LO SCALZO]

Няколко американски сенатори от Демократическата партия обявиха късно в понеделник (10 януари), след среща с представители на администрацията на Байдън, че смятат, че санкциите срещу руския газопровод „Северен поток 2“, подкрепен от републиканския сенатор Тед Круз, могат да навредят на отношенията с Германия.

Заместник държавният секретар Виктория Нуланд и съветникът на президента Джо Байдън по глобалната енергийна сигурност Амос Хохщайн се срещнаха в понеделник при закрити врати с около 10 сенатори от демократите, които не са взели решение относно законопроекта за Круз.

Очаква се законът да бъде гласуван в Сената тази седмица, след като двете партии сключиха споразумение миналия месец, в което Круз освободи десетки номинации на Байдън за посланици. Сделката изисква законопроектът да получи 60 гласа – голямо препятствие в Сената, където гласовете са 50-50. Законопроектът също трябва да бъде приет в Камарата на представителите и да бъде подписан от президента от демократите Джо Байдън.

Няколко сенатори казаха пред репортери, че служителите на администрацията са били убедителни. Сенатор Крис Мърфи посочи, че те са изтъкнали, че законопроектът на Круз може да навреди на отношенията с новото правителство на Германия, точно когато Вашингтон се нуждае от подкрепата му, за да притисне Русия срещу нахлуването в Украйна.

„Мисля, че те имат право“, каза Мърфи. „Поправката на Круз би направила руската инвазия по-вероятна. Няма смисъл да се санкционира новото германско правителство, в момент, в който току-що смени позицията си да замразят газопровода.

Тръбопроводът за доставка на руски газ под Балтийско море до Германия беше завършен през септември, но може да не бъде одобрен до средата на годината, след като Германия забави одобренията.

Управляващата коалиция в Германия е разделена относно „Северен поток 2“, като социалдемократите подкрепят газопровода, тъй като страната има нужда от природен газ след затварянето на атомните и въглищните централи. Но един от коалиционните партньори, партията на Зелените, се противопоставя на „Северен поток 2“.

Американски и руски официални лица се срещнаха в понеделник в Женева, докато Вашингтон се опитва да разубеди Москва да не нахлуе в Украйна, след като струпа близо 100 000 военнослужещи по границата си.

Администрацията на Байдън се противопостави на „Северен поток 2“, тъй като той би заобиколил Украйна, лишавайки я от доходоносни транзитни такси и потенциално подкопавайки борбата ѝ срещу Русия.

Миналата година обаче американската администрация отмени санкциите срещу Nord Stream 2 AG, компанията, която контролира проекта, за да изглади отношенията с Германия и други европейски съюзници, които се влошиха, след като бившият президент Доналд Тръмп се отказа от споразумението за климата, сделката с Иран и други.

Сенатор Дик Дърбин посочи, че законодателството, съставено от колегата сенатор демократ Робърт Менендес, е за предпочитане и изпраща „силно послание към Путин“. Все пак Дърбин посочи, че не знае кога ще се проведе гласуването на законодателството на Менендес.

Сенатор Тим Кейн коментира, че ако се появи алтернатива на законопроекта за Круз, той ще иска да ги сравни. Кейн каза, че има редица притеснения относно мярка в законопроекта на Круз, която ще позволи на Конгреса да гласува за възстановяване на санкциите, ако президентът ги откаже.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, коментира миналата седмица, че законопроектът на Круз ще подкопае обединения фронт в отговор на Русия.

Сенатор Джон Тестър не каза дали ще гласува против законопроекта за Круз, но посочи, че служителите на Байдън са направили „много забележителна“ точка, че се нуждаят от подкрепата на Германия срещу повторното нахлуване на Русия в Украйна.

„Посланието беше, че проектът ще навреди на преговорите, които се водят с Германия… по отношение на въздействието на Русия върху Украйна“, каза Тестър. „Трябва да сме сигурни, че ако ще предприемем санкции, те са фокусирани върху проблема, а не върху страничните въпроси“, каза Тестър.

„Демократите в Сената имат избор. Дали те: (1) Застават срещу Путин, спират руската агресия и подкрепят Украйна и „практически цяла Европа и дори половината германско правителство“ ИЛИ  (2) поставят партизанската лоялност към администрацията на Байдън над националната сигурност на САЩ? Това трябва да е прост избор“, написа Круз в Туитър през уикенда.