Сенатът на САЩ отхвърли налагането на санкции на „Северен поток 2“

Сенаторът демократ от Ню Джърси Боб Менендес в Капитолия, във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 15 декември 2021 г. Менендес спечели подкрепата на много от своите колеги демократи, включително президента Джо Байдън, за алтернативен законопроект за "Северен поток 2", който той представи на 12 януари 2022 г. [EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS]

Сенатът на Съединените щати не успя да приеме в четвъртък (13 януари) законопроект за налагане на санкции срещу руския газопровод „Северен поток 2“. Предложението бе  на републиканеца Тед Круз, а на предишния ден демократите обявиха, че имат собствено законодателство.

Законопроектът събра 53 гласа подкрепа при необходими най-малко 60 в 100-членната Горната камара на Конгреса. Против гласуваха 41 сенатори, като гласуването продължи близо седем часа.

Администрацията на Байдън лобираше срещу текста на Круз, защото се страхуваше от влошаване на отношенията с Германия и противопоставяне с Русия в контекста на напрежението по границите с Украйна.

Сенатор Робърт Менендес спечели подкрепата на много от своите колеги демократи, включително президента Джо Байдън, за алтернативен законопроект, който той представи в сряда. В този законопроект се предлагат широки санкции на висши руски правителствени и военни служители и банкови институции, ако Москва се включи във военни действия срещу Украйна.

Републиканеца Круз загуби подкрепата на ключови свои колеги от Демократическата партия като сенатор Джейн Шахийн, която дори участваше в подготовката на законопроекта.

Тя каза, че предложението на Крус ще „забие клин“ между Съединените щати и техните съюзници, особено Германия. То рискува да наруши единството във Вашингтон и в Европа заради руската агресия срещу Украйна.

Съединените щати, както и някои европейски страни, включително Украйна и Полша, се противопоставят на газопровода, който ще лиши Киев от транзитни такси, както и ще увеличи влиянието на Москва в  Европа, където цените на газа се покачват.

Круз каза, че гласуването е показало, че мнозинството в Сената подкрепя бързите действия по газопровода, който се рекламира от руския президент Владимир Путин и се ръководи от държавната енергийна компания „Газпром“.

„Само незабавното налагане на санкции може да провали сметките на Путин, да спре украинската инвазия и да премахне екзистенциалната заплаха от „Северен поток 2“, коментира Круз.

Шепа демократи, включително сенаторите Тами Болдуин, Марк Кели и Рафаел Уорнок, подкрепиха законопроекта на Круз, който щеше да наложи санкции на проектната компания Nord Stream 2 AG в рамките на 15 дни след приемането му. Законопроектът също би позволил на Конгреса да гласува за отмяна на всеки отказ от санкции от страна на президента.

Законопроектът на Менендес, който все още няма дата за гласуване, ще наложи санкции на газопровода, както и на руските официални лица и организации при агресия срещу Украйна от страна на Москва.

Газопроводът „Северен поток 2“ на стойност 11 милиарда долара ще транспортира руски газ под Балтийско море към Европа през Германия. Той беше завършен в края на миналата година, но чака одобрения от Германия и ЕС, които може да дойдат едва в средата на годината.

Главният изпълнителен директор на „Нафтогаз“ на Украйна Юрий Витренко изрази задоволство гласуването на сенаторите, макар че гласовете са недостатъчни за налагане на санкции.

„Конгресът вече има ясен път да включи незабавни санкции за „Северен поток 2“ в следващия си законопроект за спиране на руската агресия. Продължаваме усилията да спрем „Северен поток 2“, написа той в Туитър.

Киев се безпокои, че „Северен поток 2“ ще позволи на Русия да спре транзита на газ през Украйна, който служи като застрахователна полица срещу военни нападения на нейна територия.