Синдикатите са против Зелената сделка

Димитър Манолов (вляво) и Пламен Димитров настояват за оценка за въздействието от Зелената сделка.

Трябва да бъде направена оценка на въздействието от Зелената сделка. И то преди ЕК да обяви закона за климата в средата на март. За това призоваха от КНСБ и КТ “Подкрепа” на съвместна пресконференция в неделя (16 февруари). Двата синдиката готвят и протести.

“9% от световното замърсяване идва от Европа. Дори и с нулеви емисии, ако стигнем 2050 г., но без работни места, без енергетика, без тежка индустрия, без нищо, всъщност с чист въздух само – зелени, но бедни, пак 91% ще продължават да замърсяват въздуха”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него трябва да заработи Национален борд за справедлив преход и устойчиво развитие, който да иска и получава анализи и разчети от България и чужбина за една или друга стъпка за прилагането на Зелената сделка за това по какъв начин тя може да повлияе на даден сектор, бранш, икономика, индустрията и работните места.

“В глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Според него 122 000 души ще загубят работата си, ако ТЕЦ “Марица-изток 2” спре да работи.

“Времето е отрицателно, никакво и може би държавата е проспала някой друг ден, но ние няма как да стоим безучастни и без да изискваме преди някой да ни е поставил пред свършен факт”, допълни Димитров.

По думите му ефектът върху България ще е далеч по-сериозен от затварянето на двата блока на АЕЦ “Козлодуй” след приемането ни в ЕС. Според него преди 2030 г. страната не може да си позволи за закрие енергийни мощности, тъй като няма как да заместим електроенергията, произвеждана от въглищните централи.

Димитров подчерта, че България не трябва да подкрепя заявката за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 50 до 55% до 2030 г. спрямо базовата от 1999 г.

Според двата синдиката България не трябва да подкрепя пренасочването на средства от продажбите на въглероден диоксид към бюджета на ЕС. Ако това се прави, реално страната ни ще изгуби, тъй като приходите от продажби сега са 1,1 млрд., а от европейския фонд за справедлив преход е предвидено да получим 450 млн .евро.

Зелената сделка означава и увеличаване на цената на електроенергията. Никой няма да понесе ръста, ако тя се реализира, предупредиха още синдикатите.

До края на месеца двете конфедерации ще обявят съвместен план за действия, който ще включва поредица от акции в страната и в Брюксел.

“Зелената сделка за България е голям проблем. 60 процента от електрическата енергия идва от въглищните централи. Всички знаят какви милиарди трябва да дадем за това, но надали Европа ще се откаже от Зелената сделка и надали Европарламентът ще спре да иска това да стане по-скоро.” Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел в четвъртък (6 февруари), след като се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.