Словения се отказва от въглищата до 2033 г

Окончателното потвърждение на годината за извеждане на въглищните мощности идва след месеци на обширни консултации със заинтересованите страни и местните общности.

Словения ще спре да използва въглища за производство на електроенергия до 2033 г. съгласно националната стратегия за постепенно премахване на въглищата и преструктуриране на въглищните региони, която правителството прие в четвъртък. Словения е една от последните държави от ЕС, които предприемат подобни мерки.

Потвърждаването на графика за постепенно затваряне на въглищните централи позволява на Словения да изтегли почти 250 милиона евро от Фонда за справедлив преход на ЕС. Той ще се използва в двата въглищни региона на страната: Савиня-Шалек, където се намира единствената електроцентрала, работеща с въглища, и активната въглищна мина, и Засавье, където вече няма действащи мини или топлоцентрали.

Окончателното потвърждение на годината на извеждане на въглищни мощности идва след месеци на обширни консултации със заинтересованите страни и местните общности.

Въглищната електроцентрала „Шостанж“ и въглищната мина в съседно Веленье, и двете управлявани от държавна енергийна компания, лобираха да отложат годината за отказ от въглищата, но сега изглежда са приели крайния срок.

Операторът на въглищна мина във Велене каза, че пътната карта означава, че работните места ще бъдат запазени поне още двадесет години, тъй като се смята, че работата по затварянето на мините ще отнеме 15 години след спирането на копаене на въглища.

Компанията, управляваща електроцентралата „Шостанж“, заяви, че „запазването на енергийното местоположение, ноу-хау и технология в долината Шалек ни позволява да развиваме и прилагаме нови технологии“.

Неофициални съобщения сочат, че „Шостанж“, който представлява около една трета от производството на електроенергия в страната, няма да спре незабавно, когато въглищата бъдат спрени, а ще премине от лигнит, един от най-мръсните въглища, към природен газ.

Някои оценки предполагат, че губещото съоръжение, където нов блок беше открит през 2016 г. на стойност почти 1,5 милиарда евро, може да се наложи да преустанови производството на въглища по-рано от 2033 г. поради високата цена на емисиите.

Това също беше въпрос, повдигнат от екологични организации, които настояват 2030 г. да бъде годината на извеждане на въглищните мощности. „Предполагаме, че „Шостанж“, ще трябва да бъде затворенa до 2030 г. поради по-амбициозни енергийни политики на ЕС и финансовите резултати на централата“, посочи „Фокус“, неправителствена организация.

„Фокус“ също вижда възможност за промяна на датата на извеждане на въглищните мощности през следващите години. Организацията посочва, че Словения е една от едва шестте страни с дата за спиране на употребата на въглища след 2030 г. и че една от тях, Германия, вече обяви, че ще преразгледа плана си.