С европейско финансиране София ще подмени близо 5000 печки

[в. Сега]

4 софийски квартала и 9 села близо до столицата, които са определени като замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), ще получат безплатна смяна на старите печки с отоплителни уреди на пелети или газ. Това ще стане по проект за подобряването на качеството на въздуха, който се изпълнява от София и още 5 общини. Финансирането е по програма Life – финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата.

Софийските домакинства, които ще участват в проекта, са 4925, обясни заместник-кметът по направление екология на София Йоана Христова в петък (22 ноември).

Според съобщението на общината очакваното намаление на ФПЧ от изпълнението на проекта е 74,11 т/год. Кандидатите за подмяна на отоплителните уреди трябва  да се отоплява на дърва и/или въглища , да са заявили доброволно желание за участие, да притежават жилището, за което кандидатстват, да не са част от други програми, с които са им осигурени отоплителни уреди, да нямат неплатени местни данъци и такси за съответния имот.

Става дума за кварталите “Требич”, “Филиповци”, “Абдовица” и “Димитър Миленков”, както и за селата Волуяк, Мрамор, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене, Бусманци и Кривина. Местата са идентифицирани на база експертни анализи, обясняват от общината.

В момента тече срокът за обсъждане на процедурата за преминаване към алтернативни форми за отопление. От общината призовават гражданите, институциите и други заинтересовани страни да представят мнения и препоръки. След това се очаква кръгла маса по темата. Накрая финалният вариант на процедурата ще бъде огласен на сайта на общината заедно с поканата към домакинствата за участие в проекта.

Общият финансов пакет за изпълнението на програма Life за периода 2014-2020 г. е 3,45 млрд. евро.

Продължителността на проекта, който се изпълнява от София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана е 6 години – от октомври 2018 до октомври 2024. Бюджетът на проекта е 16,7 млн. евро, като финансовото участие на ЕК е 60%.

София има сериозни проблеми с качеството на въздуха, особено през студените месеци. В момента срещу общината виси колективно дело заради замърсяването. Наскоро Софийският градски съд задължи българската столица да обявява актуалните данни за замърсяването на въздуха във Фейсбук и на сайта си, след като не може да го прави на информационните табла по спирките на градския транспорт и в станциите на метрото.

Столична община е бенефициент и по европроект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни  устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, който е на стойност 44,3 млн. лв., 37,6 от които са евросредства.

По програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021 – 2026 пък София получава близо 337 хил. лв. европейски пари, сочат данните на сайта на общината.