Спирането на руския газ ще удари тежко италианската икономика

[Shutterstock/PX Media]

Докато споровете около руското петролно ембарго разкриха разделенията в ЕС преди срещата на лидерите на блока в Брюксел в понеделник, италианската индустрия предупреждава, че намаляването на газа може да се окаже опустошително за икономиката на страната.

Ако Италия спре покупките на руски газ през юни, нейният БВП може да претърпи спад от 2%, според доклад, публикуван в събота от асоциацията Confindustria, която представлява италианската индустрия.

Според доклада войната в Украйна ще забави растежа на икономиката през второто тримесечие на 2022 г.

„Евентуално спиране на вноса на природен газ от Русия може да удари италианската икономика“, казват експертите, които твърдят, че пандемията вече е отслабила финансовата система.

Анализът, който използва месечното потребление на газ за 2021 г. като база за своите изчисления, прогнозира спад от 2% на БВП, ако вносът на газ от Русия спре през юни, дори ако алтернативните източници на доставки станат достъпни постепенно до следващата зима въз основа на различните споразумения, които Италия вече е направила.

„Такъв силен ефект би причинил сериозен недостиг на обеми на газ за индустрията и услугите и допълнително увеличение на разходите за енергия“, се добавя в доклада на Confindustria.

ЕС планира да ускори усилията си за прекратяване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива. Полша, България и Финландия вече прекъснаха газовите си връзки с Русия, след като отказаха да платят на „Газпром“ в рубли.

Русия е основният доставчик на енергия за Италия през последните години и отговаря за 40% от нуждите на страната, затова италианската индустрия е обезпокоена от плановете за намаляване на енергийните доставки.

От избухването на войната в Украйна Рим се стреми да намери алтернативи на руската енергия. Той вече засили енергийното си партньорство с Алжир, като подписа сделки за увеличаване на износа на втечнен природен газ и ускоряване на разработването на газови находища и зелен водород.

Все още обаче руските доставки не са напълно заменени.

В случай на спиране на вноса на газ от Русия, „за 12-те месеца между април 2022 г. и март 2023 г. недостигът на доставки ще бъде 18,4% от италианското потребление“, прогнозира Confindustria.

Междувременно дипломати от ЕС предупреждават, че продължаващият дебат за ембаргото върху руския петрол, който в момента е блокиран от Унгария, разкъса единството на ЕС и постави под въпрос всякакви по-нататъшни действия в целия блок относно газа на Кремъл.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза пред журналисти преди срещата на лидерите в Брюксел в понеделник, че единството на ЕС спрямо Русия „започва да се разпада“. 

„Ако има такава каша с дебата за руския петрол, представете си какво би се случило с предложението за забрана на газа“, коментира дипломат от ЕС пред EURACTIV миналата седмица.