Според Русия отказът да се сертифицира „Северен поток 2“ не е опция

Руският министър на енергетиката Александър Новак говори пред пресата след тристранни газови преговори между Европейския съюз, Русия и Украйна в централата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 28 октомври 2019 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Русия вярва, че газопроводът „Северен поток 2“ ще получи необходимата сертификация и в крайна сметка ще започне да функционира, посочи руският вицепремиер Александър Новак пред RBC в сряда (29 декември).

Строителството на газопровода, който минава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море и заобикаля Украйна, беше завършен през септември, но не е влязал в експлоатация, докато чака регулаторно одобрение от Берлин и Брюксел.

Проектът става все по-политизиран на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада, който се опасява, че Москва може да атакува Украйна, за да ѝ попречи да изгради тесни връзки с НАТО. Русия отрича да има такива планове.

Главният изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко коментира миналия месец, че се надява газопроводът „Северен поток 2“ да не влезе в експлоатация, заявявайки, че не е в съответствие с европейското законодателство.

Запитан дали Русия има „План Б“ в случай, че „Северен поток 2“ не бъде сертифициран, Новак посочи: „Ние не разглеждаме такива опции и вярваме, че той ще бъде пуснат в действие в съответствие със сроковете, определени за сертифициране“.

Очаква се сертифицирането да приключи не по-рано от края на първата половина на 2022 г.

Той посочи, че Русия се надява към проекта да няма нови изисквания.

Новак коментира още, че Русия е готова да увеличи износа на газ за Европа, където цените на газа се покачват до небето на фона на нарастващото търсене и липсата на доставки, но по дългосрочни договори – споразумението, избягвано от европейските компании в полза на краткосрочни спот сделки.

Изглежда, че германското правителство приема, че „Северен поток 2“ ще бъде спрян в случай на необходимост от налагане на нови санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна.