Страни от ЕС настояват ядрената енергия да получи „зелен“ инвестиционен етикет

Министрите на ЕС се срещнаха в Люксембург, за да обсъдят продължаващата енергийна криза и възможните решения  във вторник (26 октомври). [European Union]

Група от десет европейски държави оказаха голям натиск върху Европейската комисия да даде на ядрената енергия „зелен“ етикет за таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, която действа като ръководство за благоприятни за климата инвестиции.

Министрите на енергетиката от групата на десетте подкрепиха включването на ядрената енергия в таксономията по време на извънредно заседание на енергийните министри от общността във вторник (26 октомври), което беше свикано набързо в отговор на покачващите се цени на енергията.

Очаква предложение от Европейската комисия „до края на годината“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Ядрената енергия е част от решението за неутралността на климата. Следователно за нас таксономията и ядрената енергия са важен въпрос“, каза финландският министър на енергетиката Мика Линтила.

В началото на месеца група министри от десет държави от ЕС подписаха съвместно становище, в което се казва, че „ядрената енергия трябва да бъде част от решението“ на климатичната криза и включена в таксономията.

Позицията е подписана от министрите на икономиката и енергетиката на България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

На срещата на министрите тази седмица Нидерландия предложи подкрепата си, а Швеция също се изказа положително за ядрената енергия.

„Нидерландия подкрепя бързото приключване на делегираните актове за таксономията, като се вземе предвид ядрената енергия. Контекстът на този акт трябва да бъде научно обоснован, за да се гарантира, че ще се ползва с доверие“, каза нидерландският министър Стеф Блок.

„Швеция вярва, че ще имаме нужда от всички рентабилни решения без изкопаеми горива, включително биоенергия и ядрена енергия, които допринасят за целите на ЕС за климата и за намаляване на зависимостта ни от изкопаеми горива“, каза шведският енергиен министър Андерс Игеман.

Групата е съвкупност от защитници на ядрената енергия, обяви индустриалният орган за ядрената енергетика „Форатом“.

„Това, което беше много интересно, е как се измести дебатът през последните няколко седмици. На първо място, мисля, че това е така, защото имаме все повече и повече държави-членки, които признават, че за да постигнем целите за декарбонизация, се нуждаем от ядрена енергия“, каза Джесика Джонсън от „Форатом“.

„Тази промяна отчасти е свързана с факта, че някои държави-членки сега променят мнението си за ядрената енергия и това се случва през последната година. Но също така причината е енергийната криза, заради която все повече хора започват да осъзнават риска от зависимост от вноса“, посочи тя пред EURACTIV.

Глобалният скок в цените на енергията постави акцент върху зависимостта на Европа от чужди сили, особено Русия.

Ядрената енергия е по-малко зависима от вноса. Уранът се предлага от множество източници и е необходимо само малко количество за генериране на голямо количество енергия. Освен това повечето оператори съхраняват достатъчно запаси от уран  за две до три години работа, уточниха от „Форатом“.

Газ в енергийния микс

Сред страните, които настояват за включване на ядрената енергия в таксономията, има по-малка група, която настоява газът да бъде включен като преходно гориво.

Тази група се състои от страни от Централна и Източна Европа – Полша, Унгария, Чехия, Румъния, България и Словакия – които твърдят, че имат нужда от газ, за ​​да могат да се откажат от по-замърсяващите въглища.

„Ние също така трябва да създадем положителен инвестиционен климат за всички технологии, необходими за прехода към нисковъглеродна сигурна енергийна система“, коментира полският министър на климата и околната среда Адам Гибурге-Четвертински.

„Комисията трябва незабавно да представи допълнителен делегиран акт за таксономия, който обхваща както природния газ, така и ядрената енергия, за да облекчи несигурността за инвеститорите“, добави той.

„Ядрената енергия и природният газ ще заемат стабилно място в енергийния микс на ЕС през следващите години“, каза словашкият държавен секретар Карол Галек. „Следователно е необходимо да се представи възможно най-скоро допълнителния делегиран акт за таксономията, който взема предвид научната оценка на ядрената енергия и ролята на природния газ за декарбонизация“, добави той.

„По-нататъшното отлагане е неприемливо, би било в противоречие с регламента за таксономията и не би отчело интересите на гражданите на ЕС. Подобно решение няма да донесе необходимата предвидимост и стабилност за инвеститорите“, подчерта Галек.

Гърция, Кипър и Малта също настояват за включването на газа.

„Докато страни като Кипър не разработят решения за съхранение и междусистемни връзки, газът ще продължи да играе роля“, каза Наташа Пилидес, съветник в правителството на Кипър.

Антиядрено лоби

Досега най-малката група държави в този дебат са тези, които се обявиха против включването на ядрената енергия в таксономията. Австрия и Люксембург са най-големите противници, а Дания също предупреждава за опасността, която крие ядрената енергия.

„Смятаме, че би било погрешно да се смята  ядрената енергия като алтернатива, защото тя не е евтина и сигурна. Цените за производство на ядрена енергия са много по-високи от тези за производство на фотоволтаична слънчева енергия“, каза австрийският експерт Грегор Шустершиц.

Междувременно министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмес изтъкна продължителността на времето, необходимо за изграждането на нови атомни електроцентрали, като каза, че те няма да влязат в експлоатация до около 2035 г., което ги прави безполезни като решение на сегашната  енергийна криза.

Той добави, че „удължаването на ядрените реактори над 40 години представлява само 10 милиарда тона петролен еквивалент, така че можете да видите, че това е много рискова стратегия с ниско въздействие“.

Германия, която е дългогодишен противник на ядрената енергетика, беше много по-неутрална на срещата, може би защото все още няма сформирано правителство.

„Трябва да намалим енергийната си зависимост – хората виждат това като причина за необходимостта от ядрена енергия. Очевидно не можем да постигнем консенсус на ниво ЕС за ролята на ядрената енергия“, каза германският министър на енергетиката и икономиката Андреас Файхт.

Природозащитната неправителствена организация WWF също предупреди срещу включването на ядрена енергия и газа в енергийния микс на ЕС.

„Нищо не би допринесло повече за подкопаването на Европейския зелен договор от включването на газа и ядрената енергия в зелената таксономия. По време на срещата на върха COP26, институционализираните европейски зелени намерения биха изпратили напълно контрапродуктивен глобален сигнал“, каза Хенри Евистън, говорител по устойчивото финансиране на Службата за европейска политика на WWF.

Положителни сигнали за ядрената енергия 

През последните месеци Европейската комисия изпрати положителни сигнали за включването на ядрената енергия в таксономията.

През юли  Съвместният изследователски център  към ЕК представи доклад, който заключи, че ядрената енергия е безопасна и следователно отговаря на условията за зелен етикет – констатация, която по-късно беше потвърдена от две други експертни групи.

Таксономията е научно обоснована и докладите ще осигурят полезен щит за изпълнителната власт на ЕС, ако включва ядрена енергия.

Газът е друга история. Той е изкопаемо гориво, което трябва да бъде извадено от употреба или заменено със зелени алтернативи като водород, ако Европа иска да постигне целта си да стане климатично неутрална до 2050 г.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен намекна за това в Туитър: „Ние също така се нуждаем от стабилен източник, може би ядрен и по време на прехода. Ето защо ще излезем с нашето предложение за таксономия“, каза тя след среща на върха на ЕС миналата седмица, на която лидерите обсъдиха въздействието на покачващите се цени на енергията върху европейската икономика.

„Ф дер Лайен посочи на Европейския съвет намерението си да представи до края на годината втория делегиран акт за регламента за таксономията, за да се обърне внимание на приноса на природния газ и ядрената енергия“, каза еврокомисарят Симсон след срещата.

Комисията ще трябва да застане на страната или на про-, или на антиядрения лагер. Министрите на срещата призоваха Европейската комисия да публикува делегирания акт възможно най-скоро и да стане ясно накъде върви енергетиката на блока.