Съдбата на газа и ядрената енергия е в ръцете на Фон дер Лайен

Битката за включването на ядрената енергия в таксономията на ЕС за устойчиво финансиране ще доведе до това, че Европейската комисия ще трябва да избере страна между про- и анти-ядрените страни [ Dati Bendo / EC Audiovisual Service ]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие предстоящия да бъде публикуван списък с устойчиви инвестиции на фона на спорове около възможната класификация на изкопаемия газ и ядрената енергия като „зелени“ или „преходни“ дейности при определени условия. Това твърдят няколко източника, запознати с процеса.

Европейският съюз се доближава до интегрирането на ядрената енергия и природния газ в таксономията на блока за устойчиво финансиране, което представлява набор от правила, предназначени да предоставят на инвеститорите обща дефиниция за това кое е зелено и кое не. Така ще се насочва повече капитал към устойчиви предприятия.

Списъкът с дейностите, които Европа приема за „зелени“ или „преходни“ инвестиции, ще бъде заложен в така наречения „делегиран акт“, приет от Европейската комисия, който предвижда подробни правила за прилагане съгласно регламента за таксономия на ЕС за устойчиво финансиране, който бе приет през декември 2019 г.

След няколко неуспешни опита и нарастващи спорове за ролята на газа и ядрената енергия в енергийния преход, Фон дер Лайен вече пое нещата в свои ръце, казаха няколко източника пред EURACTIV.

„Възможно е Делегираният акт да бъде представен на колегията на комисарите следващата седмица“, каза френският евродепутат Паскал Канфен, който председателства мощната комисия по околната среда в Европейския парламент.

„Въпросът сега е в ръцете на Урсула фон дер Лайен“, каза той пред EURACTIV.

Нидерландският евродепутат от партията на Зелените, Бас Айкхаут, който е един от архитектите на регламента за таксономията, потвърди, че въпросът вече е достигнал най-високото ниво в Европейската комисия.

„Този ​​делегиран акт сега е на най-високо ниво в Комисията, а това решение се превръща в много важен тест за ангажимента на Комисията към нейния приоритет – Зелената сделка“, каза той пред EURACTIV.

В сряда вечерта ЕС прие първата част от правилника си за таксономия, определяйки екологични критерии за инвестиции, включително възобновяема енергия, корабоплаване и производство на автомобили, които ще се прилагат от януари 2022 г.

Все още обаче не е взето решение за най-чувствителната от политическа гледна точка част от таксономията, отнасяща се до инвестициите в газ и ядрена енергия.

Личният ангажимент на фон дер Лайен с досието е доказателство за интензивността на битката за потенциалната класификация на ядрената енергия и газа като „зелен“ или „преходен“ източник на енергия.

Законодателните предложения, внесени от Европейската комисия, обикновено идват от един от 27-те членове на Комисията, преди да бъдат обсъдени в колегията и одобрени от председателя на Комисията.

„Тук е обратното: самата фон дер Лайен, чрез нейния кабинет, ще представи предложението“, каза източник от ЕС, запознат с въпроса.

Европейската комисия не потвърди пред EURACTIV дали Фон дер Лайен е лично се е ангажирала с темата. Най-вероятно предложението ще бъде представено на колегията на комисарите от Мейрид Макгинес, еврокомисарят по финансовите услуги, и зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за икономиката, заяви говорител на Комисията.

Предвид вътрешните процедури, окончателното предложение трябва да бъде готово до петък, преди да бъде внесено в колегията за одобрение следващата седмица, според източник от ЕС.

Европа е разделена

Европейските държави са дълбоко разделени по този въпрос. Франция и още 11 държави подкрепят включването на ядрената енергия в таксономията. Други пет държави се противопоставят на този ход, а Австрия дори предупреди, че е готова да оспори решението пред Съда на ЕС.

Държавите от Централна и Източна Европа също настояват природният газ да бъде включен като „преходна“ дейност в таксономията, като твърдят, че той е необходим като трамплин, за да излязат от въглищата, които са най-замърсяващите от всички изкопаеми горива.

Мрежа от международни инвеститори посъветва ЕС да не позволява на тези енергийни източници да получават устойчиви етикети.

Включването на захранване с газ „би сериозно компрометирало“ ролята на таксономията като независим и научен инструмент в съответствие с климатичните цели на Европа, предупреди PRI по време на брифинг .

Доклад от Съвместния изследователски център на Европейската комисия гледа благоприятно на включването на ядрената енергия. От мрежата на инвеститорите обаче смятат, че той  „не е обърнал достатъчно внимание на рисковете, свързани със съхранението на ядрени отпадъци, тежки инциденти и ядрено разпространение“.

Подкрепената от ООН инициатива препоръчва на Европа да проучи алтернативи, или чрез разработване на предложение за сектори, участващи в енергийния преход, или чрез разширяване на таксономията „за признаване на междинни икономически дейности и пътища на преход. Например електроенергията, произведена от газ, която работи под праговете на нанасяне на „значителната вреда“ от 270 g CO2/kWh”.

Компромисно предложение

Паскал Канфен направи компромисно предложение, според което газът и ядрената енергия да бъдат включени в категорията „преходна“ на таксономията – но само при специфични условия и със строги правила.

„Трябва да имаме много ясна защитна система, за да запазим научната цялост на таксономията“, каза Канфин пред EURACTIV.

Крайъгълният камък на предложението на френския евродепутат е задължително изискване за разкриване на информация за инвеститорите, което би им позволило да избират дали искат газ или ядрена енергия, включени в портфейла им от активи.

„Това би било като система за избор, при която участник на финансовия пазар би казал: „газ и/или ядрена енергия може да бъдат включени в моя инвестиционен портфейл и това не е проблем за мен“, обясни Канфен.

Инвеститорите като пенсионните фондове „ще трябва да кажат точно дали използват цялата таксономия, таксономията без газ, таксономията без ядрена енергия или таксономията без газ или ядрена енергия. Това прави четири възможни категории.

„Поставете отметка в квадратчето и имате гъвкавостта да кажете дали вашите инвестиции включват газ или ядрена енергия. Това дава необходимата гъвкавост.”, обясни той.

Конкретно за газа етикетът „преходен“ ще се прилага само когато новите централи заменят въглищата в производството на електроенергия и ако емисиите са под прага „Не нанасяй значителни вреди“. Клауза за спиране на действието ще се прилага от 2030 г., след което инвестициите в нови газови електроцентрали вече няма да отговарят на условията.

Технологично неутрален

В крайна сметка изглежда все по-вероятно и газът, и ядрената енергия да бъдат включени в списъка на устойчивите инвестиции като преходни горива.

„Нуждаем се от повече възобновяеми източници. Те са по-евтини и без въглеродни емисии“,  написа фон дер Лайен в Туитър след среща на върха на ЕС през октомври, където лидерите обсъдиха отговора на блока на покачващите се цени на енергията.

„Имаме нужда и от стабилен източник – ядрен, а по време на прехода и от газ. Ето защо ще излезем с нашето предложение за таксономия“, добави тя.

Миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова за „смяна на предавките на инвестициите“ в ядрената енергетика, за да се удължи живота на съществуващите електроцентрали и да се запазят текущите нива на производство до 2050 г.

„Условията на разговора за ядрената енергия в Европа се променят“ поради извънредната климатична ситуация и необходимостта от бързо декарбонизиране на енергийния микс на ЕС, каза Симсон на форум в Париж.

Европейската комисия винаги е била ясна, че изкопаемият газ е необходим само като преходно гориво и не трябва да се възприема за дългосрочен енергиен източник.

За ядрената енергия обаче изборът да се нарече преходна все още е предмет на спорове, като поддръжниците твърдят, че трябва да бъде обозначена като „устойчива“ поради нисковъглеродния си характер.

„Не сме съгласни, че ядрената енергия трябва да се третира по различен начин от възобновяемата енергия. Това, което трябва да уточним тук, е, че принципът на технологична неутралност, както е заложен в регламента за таксономията, трябва да се спазва“, каза Джесика Джонсън от индустриалната група Foratom пред EURACTIV.