ТЕЦ “Бобов дол” заплашва със съд италианската държавна телевизия

ТЕЦ Бобов дол [Дневник]

Към мантрата на ГЕРБ за платените западни медии, отразяващи корупцията в България и протестите, се включи с припяване не кой да е, а ТЕЦ “Бобов дол”. Централата се прочу в началото на годината като обект на непрестанни прокурорски проверки заради съмненията за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и замърсяване на околната среда.

Българската прокуратура започна проверка, определяйки ТЕЦ-а като проблем от “голямата обществена значимост с възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации”. На 20 февруари тази година заради нерегламентирано складиране на отпадъци беше задържан и обвинен изпълнителния директора на ТЕЦ “Бобов дол”.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев заяви. “Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер“.

Тогава Гешев уточни, че е прокуратурата е поела “ангажимент” да има връзка между отговорните звена, да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушаване на законодателството от страна на централата. “Ако се констатират нарушения – ще се образуват досъдебни производства и ще се търси отговорност”, каза той.

За проблема с ТЕЦ-а припомни специалният пратеник на италианската държавна телевизия RAI Aнна Мацоне на 19 септември. В централните новини на телевизията – TG2, журналистката, командирована в България, разказа на италианската публика за мотивите на провеждащите се вече трети месец протести и недоволството на българите

Тя пусна и репортаж за италианския боклук, илюстрирайки част от проблема с централата в Бобов дол. Нищо от казаното в материала не е ново или неизвестно на медиите и прокуратурите както в България, така и в Италия.

“За да разбереш недоволството в една страна и обясниш мотивите на нестихващите протести, не трябва да си само на площада и на протестите, а да излезеш от столицата и да видиш и страната. А пък ако има и някаква италианска връзка, професионалните принципи на RAI ни задължават да отидем и на място. Това и направихме”, коментира специално за Euractiv Анна Мацоне.

Se ne è andato Peppino Caldarola. Un'altra notizia triste in un anno già nero di lacrime.Conoscevo Peppino dai tempi…

Geplaatst door Anna Mazzone op Maandag 21 september 2020

“Има една нишка, която свързва Италия и България и това е трафикът на отпадъци. Тонове и тонове боклуци се изпращат от Ндрангета и Камора в балканската страна и се изгарят незаконно. Европа плаща”, казва тя.

Мацоне допълва: “Видяхме централите в Перник и Бобов дол, снимахме, включително и с дрон и пак по принципите на нашата телевизия, онагледихме (репортажа) с това, което заснехме.”

Репортажите, излъчени през миналата седмица от България, са само малка прелюдия към задълбочен материал от близо един час, който телевизията ще излъчи допълнително следващия месец, уточниха за Еuroactiv от RAI.

Сега представителите на ТЕЦ “Бобов дол” са решили да заплашват италианската телевизия със съд, изтъквайки, че те работели със “зелени технологии”. Похвално за тях е, че гледат чужди телевизии и че са проследили международен репортаж за България (поне да го бяха и пуснали за онагледяване). Звучи неуместно да се дава акъл и да се заплашват италиански журналисти, особено когато по темата работят поне двама италиански прокурори.

В прессъобщение, разпространено в понеделник 21 септември, ТЕЦ “Бобов дол” се закани със съдебен иск и обвини RAI и журналистката поименно, че ползвала архивни кадри. Централата поучи редакторите на RAI как се прави видеомонтаж и се разсърдиха, че никой не ги потърсил.

В края на миналата година NOE (италианската военна полиция, която разследва екологичната мафия) започна разследване на задържана влакова композиция край Милано с нелегален боклук към България.

Водещият разследването командир заяви, че докато не приключат окончателно разследването, няма да подават информация към България. Една от причините е да не компрометират следствието. Хубаво би било екипът на ТЕЦ-а от Бобов дол да си припомни, че заради проблемите на България с отпадъците зам.-министър на околната среда беше арестуван.

Ако хората от Бобов дол решат да съдят RAI, то те са добре дошли, за да се видят в съда повече документи и свидетелства. “Най-сладкото” за RAI би било обвинението, че телевизията прави поръчков материал. Достойно за съдебен иск, но от обратната страна. Там, където вече могат да се наредят Политико, Блумберг, Ройтерс, Шпигел, Льо Монд и т.н

В журналистиката се казва, че ако си ядосал властта, значи си настъпил мазол и си работел правилно. А мъдри хора са написали, че войната между медии и власт, винаги се печели от медиите. Там, където има медии, разбира се.