Ще повлияе ли Брекзит на енергийния пейзаж във Великобритания?

Предстоящото напускане на Великобритания на ЕС и неговия енергиен единен представлява риск за вече нестабилната мрежа, която претърпя голям срив миналия август. [John Briody / Flickr]

Излизането на Великобритания от ЕС, което ще се случи в петък (31 януари), породи опасения за смущения на пазара на електроенергия: от по-високи сметки и проблеми с доставките на ток до възпрепятстване на усилията за декарбонизация.

Голяма част от доставките на електроенергия на Великобритания зависи от Европейския съюз.

Собственото производство на Острова е паднало с 1,6% през 2018 г, сочат последните налични статистически данни.

Намалението се дължи на постепенното спиране на електроцентралите, захранвани от въглища, което ще бъде компенсирано изцяло от повишаване на дела на вятърната енергия в бъдеще.

В резултат на това вносът на електричество и газ се е увеличил, предимно от Франция, Холандия и Ирландия, което представлява почти 40% от енергийното потребление на Великобритания.

Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и единния енергиен пазар на блока представлява риск за вече нестабилната мрежа, която претърпя голям срив в електроснабдяването миналия август.

Британската мрежа ще продължи да се възползва от съществуващите договорености по време на преходния период след Брекзит, докато сключи ново споразумение с Брюксел, обхващащо на практика всичко – от енергетиката до сътрудничеството в областта на сигурността.

Не е сигурно обаче дали тези преговори ще разрешат проблема изцяло.

Британският индустриален регулаторен орган Ofgem заяви, че „ще трябва да бъдат разработени алтернативни търговски споразумения“, без да даде повече подробности.

Регулаторът настоява, че каквато и сделка да бъде сключена с ЕС, “не се очаква потоците на електричество и газ да бъдат възпрепятствани след Брекзит“.

В моменти на пикова експлоатация на електричество обаче, Великобритания може да се окаже на опашката.

“Страните от ЕС могат да получат предимство“, заяви пред AFP Вайдже Мак от изследователската компания Aurora.

Както и в други области като финансовата, например, договарянето на така наречената еквивалентност като при правилата за въглеродните емисии (страните, произвеждащи по-чиста и скъпа електроенергия да не бъдат поставени в неизгодно положение), ще бъде от ключово значение.

Повишаване на цените?

Несигурността относно еквивалентността и евентуалното завръщане на тарифите или квотите, ако търговските преговори не се увенчаят с успех, остава малко място за съмнение, че нещата ще останат същите след Брекзит.

“Търговията с електроенергия ще стане по-скъпа“, заяви Джоузеф Дютън, политически съветник в мозъчния тръст E3G, занимаващ се с изменението на климата. “Това може да значи по-високи сметки за потребителите.“

В момента търговията с електроенергия през Ламанша се основава на тръжна система, която може да се повлияе от излизането на Великобритания от ЕС.

Eurelectric, асоциацията, представляваща енергийната индустрията на европейско ниво, определя ситуацията като “загуба и за двете страни“, поради “намаляването на ефективността на търговията с газ и електроенергия“.

Неясната картина принуди френското правителство да спре строежа на няколко проекта за интерконектори, целящи по-доброто обвързване на електрическите мрежи между Великобритания и континента.

Те обаче са разглеждани като решаващи за енергийната сигурност от английската страна на Ламанша.

“(Интерконекторите) снабдяват по-малко от 10% (от консумираната електроенергия), но позволяват балансирането между търсенето и предлагането“, заяви Дютън.

“Интерконекторите дават гъвкавост за изграждането на повече възобновяеми енергийни източници (в частност вятърни електроцентрали), защото може да се закупува електричество, когато вятърът е спрял и да се продава, когато в мрежата има повече електричество от необходимото.“

Това би могло да принуди правителството да отложи затварянето на газовите електроцентрали и да забави прехода на Великобритания към изцяло “зелени“ енергийни източници, както се зарече да направи до 2050 г.

Възможно е да се стигне също до облекчаване на данъка върху въглеродните емисии, който в момента се начислява върху цената на електроенергията, за да финансира енергийния преход, ако сметките за електричество скочат.

“Ако интерконекторите не заработят, може да има реални последици за достигането на нулеви въглеродни емисии“, заключи Дютън.