Туск нарече „Северен поток 2“ най-голямата грешка на Меркел

Бившият председател на Европейския съвет и лидер на Европейската народна партия (ЕНП), Доналд Туск, разкритикува решенията на германското правителство за газопровода „Северен поток 2“.

Бившият председател на Европейския съвет и лидер на Европейската народна партия (ЕНП), Доналд Туск, разкритикува решенията на германското правителство за газопровода „Северен поток 2“, пише Пьотр Мацей Качински, автор на свободна практика и обучител по процесите на вземане на решения в ЕС, специално за EURACTIV България.

„Ангела Меркел беше безпомощна срещу лобистката власт на германските бизнесмени“, каза Туск в неделя (28 ноември). Според него „Северен поток 2 е най-голямата грешка” на напускащия германски канцлер.

„Северен поток 2“ е газопровод от Русия до Германия под Балтийско море. Целта на проекта е да се заобиколи Украйна като транзитна страна.

Туск присъства на конференция за бъдещето на Европа в Гданск и обяви, че коментира газовия проект от гледна точка на целия Европейски съюз, а не от полския национален интерес.

„От гледна точка на интересите на Европейския съюз „Северен поток 2“ е лош проект“, каза той.

Използването на критичен език срещу напускащото правителство, ръководено от ХДС/ХСС, не е типично за лидера на ЕНП. ХДС и ХСС са сред най-могъщите членове на семейството на Европейската народна партия. Години наред Меркел се възприемаше като най-важната личност не само в Германия, но и като ключов играч в ЕНП. Избирането на Туск за председател на Европейския съвет през 2014 г. и за ръководство на ЕНП през 2019 г. не би било възможно без подкрепата на Меркел.

В Гданск Туск каза, че Меркел е „безпомощна“ срещу интересите на германския бизнес.

„Тя призна това по време на един от нашите разговори“, посочи той.

Стратегически готовността на Германия да продължи енергийното сътрудничество с Русия е проблем, „и една от най-големите грешки на Меркел“, смята Туск.

Той не само ръководи работата на ЕНП, като се готви да подаде оставка от следващата година, но наскоро се върна като лидер на най-голямата полска опозиционна партия Гражданска платформа, която е член на ЕНП.

Туск се противопостави на управляващата партия „Право и справедливост“ и положи усилия да бъде по-критичен от правителството в критиките срещу политиката на Меркел по отношение на доставките на руски газ.

В Гданск той продължи: „Направих всичко, за да направя Европейския съюз независим от доставките на руски газ. Например чрез създаване на Енергиен съюз, който е механизъм за общи покупки на газ”.

Стратегията за енергийния съюз е проект на Европейската комисия за координиране на трансформацията на европейските енергийни доставки. Тя стартира през февруари 2015 г. с цел осигуряване на сигурна, устойчива, конкурентна и достъпна енергия по инициатива на Туск, който тогава беше министър-председател на Полша.

Посочване и засрамване

Той също така назова публично държавите-членки, които не са заинтересовани „да създадат обща опозиция срещу изграждането на „Северен поток 2““ в Европейския съвет: Нидерландия, Австрия и Унгария. Освен това Чехия подчерта своя неутралитет в конфликта, каза Туск.

Критиките срещу „Северен поток 2“ се засилват и в Съединените щати, където могат да бъдат договорени нови санкции срещу него. По-рано през ноември сенаторът Джим Риш, старши републиканец на комисията по външни отношения, заяви, че Конгресът „ще продължи да налага законодателство, което защитава нашите съюзници и интереси в Европа, като същевременно се противопоставя на проекти за злонамерено влияние на Кремъл“.

Критиките се засилват и в Европейския съюз, включително в Германия, където нова лявоцентристка коалиция е на път да поеме управлението от Ангела Меркел.

„Северен поток 2 се превърна в куфар без дръжка: трудно се изоставя, но е  трудно и да го вземеш със себе си”, написаха по-рано тази година Джонатан Хакенбройх и Кадри Лийкл от Европейския съвет по външни отношения в Берлин.

Щефан Майстер от германския мозъчен тръст DGAP предупреди, че „Берлин подкрепя проект, който ще навреди на доверието в страната“, докато Даниел Грос от CEPS в Брюксел се аргументира в същия дух: „Германското правителство трябва да спре да защитава този проект и Европа трябва да създаде собствен допълнителен стратегически газов резерв. Тогава всеки може да забрави за този тръбопровод на дъното на Балтийско море”.

Преди броени дни германският регулатор взе решение за временно спиране на процеса на сертифициране на „Северен поток 2“.