Украйна очаква милиарди евро от износ на ток за Европа

Седалището на украинската енергийна компания Ukrenergo в Киев. [ PabloUA / Shutterstock ]

Украйна се надява да спечели 1,5 милиарда евро от износ на електроенергия за Европейския съюз до края на годината и много повече в бъдеще. Това се случи след като получи правото да изнася енергията си в блока, обяви в сряда (8 юни) съветник на украинското енергийно министерство.

Електрическата мрежа на бивша съветска Украйна започна да планира отделяне от руската и беларуската мрежа през 2014 г., след като Русия анексира Крим.  Автономността на системата беше тествана през февруари, когато Русия нахлу в страната и което накара Киев да се отдели от общата мрежа 2,5 години по-рано от планираното.

През март Украйна кандидатства за присъединяване към европейската енергийна система ENTSO-E възможно най-скоро и във вторник получи правото да изнася енергията си за Европа, съобщи Ukrenergo в сряда (8 юни).

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Самсон приветства решението като важна стъпка в интеграцията на украинския електроенергиен сектор към европейския енергиен пазар и „осезаем знак“ за солидарността на ЕС с Украйна.

„Приветствам решението на европейските оператори на преносни системи да отворят търговията с електроенергия с Украйна след успешното спешно синхронизиране през март“, посочва Самсон в изявление.

„Процесът ще бъде постепенен и ще се извършва при ясни условия, договорени с нашите украински партньори, така че енергийната сигурност на региона да бъде гарантирана“, добави тя.

Всички необходими украински линии са готови за износ на електроенергия за Румъния, Унгария, Словакия и Полша, обясни Лана Зеркал, съветник на енергийния министър, в интервю за обществения телевизионен канал Suspilne.

„До края на годината, при нормални обстоятелства, ще можем да спечелим около 1,5 милиарда евро“, каза тя и добави, че системата на Украйна работи в синхрон със системата на Европейския съюз.

„Започнахме това през март и сега ЕС ни отваря техническата възможност да стартираме търговски потоци и да правим пари от това. За нас е много важно, че… въпреки войната успяхме да го направим 2,5 години по-рано от планираното“, обясни Зеркал.