Украйна се бори да се чуе гласа й в сертифицирането на „Северен поток 2“

Работник върти кран на газокомпресорната станция в село Мрин, на около 130 км от Киев, Украйна, на снимка от 2015 г.  [Roman Pilpey/EPA]

Украйна се опитва да се чуе гласа й в сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“ от германските власти. Първоначалните изявления на германския енергиен регулатор обаче предполагат, че Берлин не приема твърденията, че газопроводът ще застраши сигурността на доставките на газ за Германия и други страни-членки на ЕС.

На 20 октомври украинският „Нафтогаз“ подаде искане до германския енергиен регулатор  за участие в процедурата за сертифициране на газопровода.

Процесът на сертифициране започна на 8 септември, след приемането на заявление от компанията Nord Stream 2. Обикновено процедурата продължава четири месеца.

„Искането ни за намеса се основава на нашата оценка, че проектът „Северен поток 2“ е в нарушение на законодателството на ЕС“, каза Юрий Витренко, главен изпълнителен директор на „Нафтогаз“, в писмено изявление при подаване на искането.

„Северен поток 2″ е предназначен да увеличи зависимостта на Европа от руския газ и да отслаби европейската енергийна сигурност и конкурентните пазари на газ“, заяви Витренко.

„Германските и европейските институции сега трябва да решат дали да позволят на Русия  да прокарва дневния си ред в ущърб на европейския бизнес и потребителите, или ще бъде задължена да работи в рамките на върховенството на закона. Борбата за спиране на „Северен поток 2″ далеч не е приключила.“, се казва още в украинската жалба.

„Нафтогаз“ изказа същите опасения и пред Европейската комисия, която подготвя своя собствена оценка дали газопроводът отговаря на правилата на газовия пазар на ЕС.

Междувременно украинските власти са дълбоко разтревожени от официалните изявления на Германия, че газопроводът „не застрашава сигурността на доставките на газ“ за Германия и ЕС.

Въпреки уверенията на напускащия германски канцлер Ангела Меркел и други лидери, Украйна отбелязва, че транзитът през Украйна е намалял със 70% за 10 месеца.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза на 27 октомври, че страната му е „натъжена“ от германската позиция и повтори, че Киев ще поиска от германските си партньори „да не вземат прибързани решения относно „Северен поток 2“ без подробен анализ“.

„Нашата крайна цел е „Северен поток 2“ да прилага всички стандарти на третия енергиен пакет“, уточни Кулеба.

Аргументите на Украйна

Според Киев сертифицирането на „Северен поток 2“ е въпрос дали на руския „Газпром“, собственик на „Северен поток 2“, ще бъде предоставено привилегировано положение на европейския газов пазар в ущърб на участниците и потребителите на пазара и на Украйна като основен доставчик на газ.

Украйна повтори, че европейското енергийно законодателство изисква операторът на „Северен поток 2“ да бъде напълно отделен и независим от „Газпром“ и че правилата за достъп на трети страни и недискриминационните, прозрачни и отразяващи разходите тарифи да се прилагат към целия газопровод от крайната му точка в Лубмин в Германия до началната му точка в Уст-Луга в Русия.

От гледна точка на Украйна, за да се гарантира сигурността на доставките на ЕС чрез диверсификация на транзитните маршрути, от решаващо значение е алтернативният транзитен коридор от Русия към ЕС през Украйна да продължи да функционира.

Това изисква украинският транзитен коридор да бъде отворен за несвързани с „Газпром“ страни за транспортиране на газ между Русия и Европа, в съответствие с принципа на енергийната солидарност, европейското законодателство за конкуренцията и международните задължения на Германия към Украйна.

Украйна също така твърди, че „Газпром“ и Русия трябва да продължат сегашните си транзитни споразумения с „Нафтогаз“ и Украйна при подобни условия и след 2024 г.

Без търговска обосновка

Сергей Макогон, генерален директор на операторът на газопреносната система в Украйна, каза пред EURACTIV , че няма търговска обосновка за поведението на „Газпром“. Той подчерта, че сега „Газпром“ плаща на Украйна за 109 млн. куб. м/ден транзитен капацитет, което е два пъти повече от обема на газа, който доставя за Европа.

„Няма никакво търговско оправдание за подобно поведение. Всъщност не може да има по-ясни доказателства, че това са умишлени действия да не се доставя газ за Европа. „Северен поток 2“ не е сертифициран, но усилията за прекратяване на украинския транзитен маршрут не могат да бъдат по-очевидни“, каза Макогон.

„Оставаме категорично против този геополитически опасен проект, който заплашва националната сигурност на Украйна, подкопава европейската енергийна архитектура и се стреми да заобиколи регламентите на ЕС“, добави той.

„Сертифицирането на газопровода би нарушило търговските и правни интереси на украинския оператор. „Северен поток 2“ няма да диверсифицира маршрутите за транспортиране на газ и заплашва европейската сигурност на доставките. Считаме за наш дълг да информираме нашите стратегически партньори за тези опасения“, настоя Сергей Макогон.

Според Киев, непрекъснатостта на транзита на газ през Украйна остава най-силният невоенен буфер за ескалиращата руска агресия и е крайъгълен камък на енергийната сигурност на Източна Европа.