Украйна спира ключовия транзит на руски газ за Европа, използва алтернативни маршрути

GTSOU, която управлява украинската газова система, заяви, че ще спре потоците по маршрута през Сохрановка и временно ще прехвърли засегнатия поток на друго място - към точката на физическо свързване в Суджа, която се намира на територия, контролирана от Украйна. [Уебсайт на GTSOU]

Във вторник (10 май) Украйна заяви, че ще преустанови подаването на газ през транзитната точка, която според нея доставя почти една трета от горивото, подавано от Русия към Европа през Украйна, като обвини Москва за това и заяви, че ще премести потоците другаде.

GTSOU, която управлява украинската газова система, заяви, че от сряда ще спре потоците през маршрута Сохрановка, обявявайки „форсмажорни обстоятелства“ – клауза, която се използва, когато бизнесът е засегнат от нещо извън неговия контрол.

В изявлението си компанията заяви, че не може да работи в компресорната станция „Новопсков“ поради „намесата на окупационните сили в техническите процеси“, като добави, че може временно да прехвърли засегнатия поток на друго място – към точката на физическо свързване „Суджа“, разположена на територия, контролирана от Украйна.

Но Газпром, който има монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, заяви, че е „технологично невъзможно“ да прехвърли всички обеми към точката на междусистемно свързване в Суджа, както предлага GTSOU.

Украйна остана основен транзитен маршрут за руски газ за Европа дори след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Компресорната станция „Новопсков“ в Луганска област в Източна Украйна е окупирана от руски сили и сепаратистки бойци от скоро след като Москва започна това, което тя описва като „специална военна операция“.

Това е първият компресор в украинската газопреносна система в Луганска област, която е транзитен маршрут за около 32,6 млн. куб. м газ дневно, или една трета от руския газ, който се доставя до Европа през Украйна, заяви GTSOU.

GTSOU посочи, че за да изпълни изцяло „транзитните си задължения към европейските партньори“, ще „прехвърли временно недостигащия капацитет“ към точката на междусистемно свързване в Суджа на територия, която се контролира от Украйна.

Газпром съобщи, че е получил уведомление от Украйна, че страната ще спре транзита на газ за Европа през междусистемната връзка Сохрановка от 07:00 ч. местно време в сряда.

Руската компания заяви, че не е видяла доказателства за форсмажорни обстоятелства или пречки за продължаване на преноса, както досега. Газпром добави, че изпълнява всички задължения към купувачите на газ в Европа.

Съединените щати призоваха страните да намалят зависимостта си от руската енергия и забраниха вноса на руски петрол и други енергийни продукти в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че съобщението от вторник не променя графика за намаляване на глобалната зависимост от руския петрол „възможно най-скоро“.

Той заяви, че Вашингтон е в тесен контакт с партньори от цял свят за увеличаване на енергийните доставки.