Унгария празнува „победата“ си над петролното ембарго срещу Русия, но засега

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му е предотвратила "най-покосяващата идея“ за пълно петролно ембарго. [ Авторски права: Европейски съюз ]

Националистическият премиер Виктор Орбан приветства във вторник (31 май) освобождаването на Унгария от забраната на ЕС за руския петрол, но анализатори предупредиха, че той е спечелил само малко повече време и ще трябва да се приспособи към новата реалност.

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха в понеделник да забранят повече от две трети от вноса на руски петрол по силата на споразумение, което спира доставките с танкери, но включва „временно изключение“ за тръбопроводите – което означава, че Унгария може да продължи да получава руски петрол.

Около 65% от търсенето на петрол в Унгария, която е без излаз на море, се покрива от тръбопровода „Дружба”, който доставя петрол „Уралс“ от Русия.

Орбан каза във вторник, че страната му е предотвратила „най-покосяващата идея“ за пълно петролно ембарго.

„Унгария спечели известно време, но не много“, отбеляза Ласло Арато, унгарски журналист, който е експерт по европейските въпроси и работи в Брюксел.

„Временното освобождаване скоро ще бъде отново на масата“, каза той пред унгарския новинарски сайт HVG.hu.

Ситуацията е „много по-нюансирана“ от обикновена победа за Унгария.

Външният министър Петер Сиярто отлетя за Загреб във вторник, тъй като Унгария се стреми да увеличи сътрудничеството с хърватските доставчици на петрол и да разшири капацитета за доставка.

„В настоящата несигурна международна ситуация е изключително важно да можем да разчитаме на повече транспортни маршрути“, каза той.

„Ако петролът не може да дойде от изток, той може да дойде само от нефтопровода „Адрия“, който минава през Адриатическо море“, обясни той.

Анализаторът Патрик Шихерле от мозъчния тръст Political Capital каза пред Франс Прес, че „бързото“ отпътуване на Сиярто до Хърватия показва, че „унгарският кабинет вярва, че дебатът за петролното ембарго не е приключил“.

„В дългосрочен план Унгария ще трябва да приспособи политиките си към новата реалност“, каза той.

„Битката не е приключила“

Проправителственият всекидневник Magyar Nemzet публикува във вторник статия, озаглавена „Европейски провал, унгарски успех“.

„Унгария е единствената държава-членка, която последователно и ясно се съпротивлява на петролното ембарго. По този начин тя представляваше не само собствените си интереси, но и тези на региона“, пише проправителственият анализатор Оливер Хортей.

Но той призна, че“„битката не е приключила“.

„Ще трябва да се борим и за енергийната сигурност на Унгария в близко бъдеще“, каза той.

Имаше критики и другаде в Европа.

Евродепутатът и лидер на Зелените Филип Ламбертс в изявление разкритикува „успешното изнудване на Орбан“.

Европейски дипломат каза, че Орбан ще „отлага“ всякакви бъдещи дискусии по газопровода „доколкото може“.

„Орбан получи това, което искаше, защото лидерите отчаяно искаха сделка“, коментира дипломатът.

Забраната на петрола бележи поредното разногласие между Брюксел и лидера на Унгария, който беше преизбран за четвърти пореден мандат през април и търсеше тесни връзки с руския президент Владимир Путин в миналото.